Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2015
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Till minne av Kristallnatten

Natten mellan 9-10 november inträffade Kristallnatten, kulmen på nazisternas våldsamma pogromer 1938.
I Umeå håller man i år manifestationen ”Umeå mot nazism – manifestation på Kristallnatten 9 november”. Men man har “glömt” att bjuda in den judiska församlingen i Umeå. Varför? Tidnngen NT skriver:

I tidningen Totalt Umeå säger Hägglund i en kommentar till beslutet (som alltså är ett beslut och inte ett slarvigt förbiseende) att ”Det kan upplevas som en ovälkomnande eller otrygg situation för dem”. Vid tidigare tillfällen har det förekommit Israeliska flaggor där man likställt Davidsstjärnan med svastikan! Arrangörerna ska alltså på fullt allvar hålla en manifestation till minne av Kristallnatten där judar i Sverige 2015 inte kan känna sig trygga enligt arrangören som för enkelhets skull inte bjöd in den.

Henry Bronett drar den självklara slutsatsen i Expressen: Antisemitism att “glömma bort” judar. Och i Malmö skrek folk på en palestinsk demonstration häromdagen “Döda judarna” på arabiska – en demonstration som gästades av två riksdagsledamöter.

Sverige 2015 är tydligen ett ställe där vi verkligen bör komma ihåg och fundera över Kristallnatten. Här nedanför är en egen bild från Auschwitz som jag tog under höstlovet när jag var där med mina tonårsbarn. Kristallnatten var början, det var på ställen som Auschwitz det slutade.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar