Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2015
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Sharia-astronomi. Raif Badawi om en saudisk vetenskap

På söndag är det Fängslade författares dag. Fram till dess publicerar DN Kultur några av de texter som fått Raif Badawi att dömas till spöstraff i Saudiarabien. Idag handlar det om Sharia-astronomi. Om vad?? Exakt.

En tv-predikant krävde nyligen med stort eftertryck att astronomerna nu äntligen måste sättas på plats. Han sa: »Under de senaste åren har vi gång på gång plågats av ast- ronomer1 som vill döma ut shariaperspektivet. Principiellt har vi ingenting emot astronomiska beräkningar eftersom det när allt kommer omkring rör sig om en vetenskap som har funnits sedan urminnes tider. Men vi tar bestämt avstånd ifrån deras ’skepsis gentemot sharia’. För övrigt är vissa av de där astronomerna rena amatörer. Hur kan de bara drista sig till att ens vilja vederlägga så väletablerade shariaexperter som har varit verksamma inom sitt område under trettio år, alltså redan då astronomerna var barn- ungar?« Därmed avslutade han sitt anförande. 

I själva verket gjorde denne geniale tv-predikant mig uppmärksam på ett faktum, som förmodligen varken ni, kära läsare, eller jag kände till: att det existerar en »sharia- astronomi«! Så vackert och sällsamt det begreppet låter! Under vare sig min ringa livserfarenhet, eller i mina inte alls särskilt ytliga böcker om universum, dess tillblivelse och planeterna, har jag någon enda gång stött på det begrep- pet! Därför skulle jag härmed gärna be NASA att lägga sina teleskop åt sidan och i stället dra nytta av våra sharia- astronomers vetande, vars skarpsyn och skarpsinne vida överträffar de där dåliga NASA-teleskopens synförmåga.

Läs resten av Badawis text hos DN.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar