Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2015
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Vi ger aldrig upp våra värderingar

Vi står enade med Frankrike i denna mörka stund.” – Statsminister Stefan Löfven

“This is an attack not just on Paris…this is an attack on all of humanity and the values that we share.” – President Obama

Det också värt att påminna om Jens Stoltenbergs ord efter Utöya och bombdådet i Oslo:

Vi är ett litet land, men vi är ett stolt folk.
Vi är fortfarande skakade av det som drabbat oss, men vi ger aldrig upp våra värderingar.
Vårt svar är mer demokrati, större öppenhet och mer humanitet, men aldrig naivitet.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Pär Engström
Tid: 15 November 2015, 18:33

När jag för 20 år sedan läste freds- och utvecklingsforskning minns jag den ambivalens som fanns i en del kurslitteratur mellan å ena sidan att vilja (t.ex. nå fredlig utveckling) och att kunna (ständigt nya konflikter och bakslag).

Det märkliga var att just då pågick en av de märkligaste processerna i fredsforskningens historia. Jag tänker på Nelson Mandela, Desmund Toto med flera. Det som var höjdpunkten i denna process menar jag var tillsättningen av en sanningskommission. Kanske borde det i det läget inte vara mänskligt att förlåta, vilket kanske historien senare visade, men ändå är det väl någon form av försoning som måste till för att människor ska kunna leva i fredlig samexistens efter att övergrepp har skett mellan människor.

Det är lätt att efteråt sitta och döma politiska och militära misstag i krigens och inbördeskrigens Mellanöstern. Men lite konfunderad blev jag när någon hävdade att världen hade blivit bättre efter att Saddam Hussein hade fångats och arkebuserats. Samme Hussein som Jan Eliasson hade förhandlat med.

Det är helt rätt som Patrik framhåller att de terrorhandlingar vi nu ser inte kan helt frånkopplas från islam. Men av detta kan vi inte säkert hävda att världen hade varit bättre om inte islam eller någon annan religion hade funnits. För några av de mer framträdande personerna som påverkat fredstänkandet har varit religiösa, t.ex. Mahatma Gandhi eller Moder Theresa.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 15 November 2015, 22:57

Bara för att någon snäll är religiös betyder det inte att religioner inte är på det hela skadliga företeelser, det är en felaktig slutsats. För övrigt var Moder Theresa en riktig skitstövel.
http://www.independent.co.uk/voices/iv-drip/academics-suggest-hitch-called-it-right-on-mother-teresa-8521363.html

Skriv en kommentar