Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2015
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Två tankar. Samtidigt.

Efter den första chocken kommer ilskan. Vad är det för fega jävlar som beväpnar sig till tänderna och skjuter ihjäl obeväpnade oskyddade oskyldiga medmänniskor? Vad är det för sjuk ideologi som kan driva människor till sådant vansinne? Precis som nazismen före den måste salafismen bli oacceptabel i världen.

Men då måste vi hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det här är ett vansinnesdåd av en extremt liten grupp människor. IS representerar inte alla muslimer eller all Islam. Något den här räkneövningen kan hjälpa till att förklara.

Lätt som en plätt.

Den andra tanken är att det här visst har med islam att göra. Det är till exempel via moskéer som hatet sprids. Jag har sett det här korancitatet spridas över nätet, från dem som helt vill frikänna islam från skuld.

Det är uppenbart att det här citatet är ämnat att visa på islams kärleksfullhet, men det man undrar är om personen som klippt ut det någonsin har läst Koranen. Det här är inte en av de delar av Koranen som IS ignorerar, tvärtom, i sitt sammanhang är det här förmodligen deras favoritavsnitt.

[5:32] Av denna orsak föreskrev Vi för Israels barn att om någon dödar en människa, som inte själv har dödat någon eller försökt störa ordningen på jorden och sprida sedefördärv, skall det anses som om han hade dödat hela människosläktet. Och om någon räddar ett människoliv, skall det anses som om han hade räddat hela människosläktet. Trots att Våra sändebud har kommit till dem med klara vittnesbörd, fortsätter många bland dem att begå ohämmat övervåld på jorden.
[5:33] De som kämpar mot Gud och Hans Sändebud och vars strävan det är att störa ordningen på jorden och sprida sedefördärv skall utan förskoning dödas eller korsfästas eller få hand och fot på motsatta sidor avhuggna eller förvisas från [sitt] land. Denna förnedring skall de utstå i detta liv och i det kommande livet skall de få utstå ett outsägligt lidande;
[5:34] dock skall de som visar ånger innan ni har fått makt över dem skonas. Ni skall veta att Gud är ständigt förlåtande, barmhärtig.

Om man orkar läsa lite mer om vers 5:32 visar det sig att texten som citeras på flaggan här ovanför inte applicerar på muslimer – det är en föreskrift för bokens folk, dvs. judarna (därav “föreskrev Vi för Israels barn“). Judar får inte döda, men det är villkorat: judar får döda de som själva har dödat någon eller försökt störa ordningen på jorden och spridit sedefördärv.

Muslimerna får sin instruktion i nästa vers. Och där talas inte om något förbud av dödande alls, utan en explicit tillåtelse att straffa dem som stör “ordningen på jorden” och sprider “sedefördärv” samt, vilket är mer problematiskt, “De som kämpar mot Gud och Hans Sändebud“. Dessa ska “utan förskoning dödas eller korsfästas eller få hand och fot på motsatta sidor avhuggna eller förvisas från [sitt] land“.

Myspys. Fin text. Samtidigt måste vi komma ihåg att Islam är så oerhört mycket mer än Koranen.

Det hela är inte så svårt egentligen. Vi måste bekämpa salafismen med alla medel en demokrati besitter, fast salafismen tveklöst har sin grund i Islam. Samtidigt måste vi självklart låta den enorma majoriteten av muslimer få fortsätta leva sina liv i fred, utan några inskränkningar vad gäller religionsutövning och frihet – vi är ju på samma sida. Det är ju faktiskt mest muslimer som drabbas av salafisternas våld. Har ni till exempel missat det andra terrordådet som just hänt: läs här en extremt kort DN-artikel om ett bombdåd i torsdags som krävde minst 37 liv i Beirut.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar