Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2015
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Antifeministisk utrikespolitik av näringsminister Mikael Damberg i Iran

Svenska regeringen stoltserar med att bedriva feministisk utrikespolitik. Men hur ser det ut när man konfronteras med en av världens mest kvinnofientliga regimer – står man på sig? Icke. Så här såg det ut vid förhandlingsbordet i Iran, med den svenska delegationens kvinnor beslöjade i bordets slutände.

“Med respekt för iransk kultur så kommer kvinnliga deltagare i delegationen bära slöja” sade Mikael Damberg i Riksdagen när Vänsterpartiets Amineh Kakabaveh undrade. Kakabaveh vädjade häromdagen på SVT Opinion till den svenska delegationen att inte ge efter på denna punkt, men förgäves.

Kvinnornas situation i Iran är under all kritik. Att vara kvinna i Iran under i den islamiska regimen innebär förtryck dagligen och stundligen.
Det innebär begränsad rörelsefrihet, påtvingad uniform klädsel, underordning under mannen i alla sammanhang, diskriminerad i lagstiftning och rättspraxis.
[…]
Varför skall en kvinna som representerar Sverige bära den politiska uniformen – uppträda som något annat än det hon är?
Det är att godta och anpassa sig till den könsapartheid som finns i Iran.
Det handlar inte heller om att respektera någon annans kultur, som näringsminister Mikael Damberg (S) sa under vår debatt i riksdagens kammaren den 20 november 2015.
Det är att acceptera förtryck!
Den feministiska utrikespolitiken måste också gälla länder i Mellanöstern, Gulfstaterna, Saudiarabien med flera.

Man borde skämmas, helt enkelt, att påstå sig företräda en feministisk utrikespolitik och sedan på det här viset. Den i Iran obligatoriska slöjan är den totalitära regimens påtvingade uniform. Genom att gå med på att bära denna uniform skickar man en tydlig signal till det iranska folket att det där med feminism, det tycker Sverige inte är för dem. Och religionsfrihet ska vi inte tala om. Men det tycker vi väl, att dessa rättigheter även hör det iranska folket till? Skäms, Damberg.

[Edit: Någon har påpekat att man hade brutit mot Iransk lag om man inte haft slöja. Den enkla lösningen på ett sådant problem hade förstås varit att inte ha mötet i Iran. Om man nu hävdar sig föra en feministisk utrikespolitik.]

Bilden här nedanför är från kvinnodagen 1979 då mer än hundra tusen kvinnor demonstrerade mot påbudet att slöja skulle bli obligatoriskt.

Tack till Göran Gustavsson för tips!

Bookmark and Share

Skriv en kommentar