Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2015
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

”Homeopatiska produkter kan inte kallas läkemedel”

Orimliga idéer. Riksdagen ska inom kort fatta beslut om antroposofiska homeopatiska produkter ska införlivas i den svenska läkemedelslagstiftningen. Vi avråder bestämt från att dessa pseudovetenskapliga produkter ska få kallas för läkemedel, skriver fyra svenska Nobelpristagare och sju andra ledamöter i Kungliga Vetenskapsakademien på dagens DN Debatt.

Homeopatiska produkter är nog de enda i vårt samhälle där det är tillåtet att fara med osanning i förpackningens innehållsdeklaration. Om det står att förpackningen innehåller exempelvis en ört i dosen D30 så innebär det i klartext att inte en enda molekyl från örten finns kvar. Hur många patienter/kunder har klart för sig att D30 betyder att utgångsmaterialet har spätts 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 gånger?
Homeopatiföreträdare har spekulerat i att de bortspädda komponenterna skulle kunna bilda ett avtryck bland vattenmolekylerna. Men ett eventuellt sådant avtryck försvinner på några få miljondelar av en miljondels sekund. Om homeopater insisterar på att vattnet skulle kunna upprätthålla molekylära avtryck kan man undra hur de i så fall bär sig åt för att hitta ”rent” vatten utan avtryck av molekyler som tidigare har funnits i det.
Hur kommer det sig då att både antroposofer, andra homeopater och en del patienter anser att homeopatiska produkter har effekt? Skälet är den så gott som alltid närvarande placeboeffekten. Den främsta orsaken till upplevd förbättring även vid behandling med helt inaktiva preparat (placebo) är förväntan, både från den som blir behandlad och den som behandlar. Även betingning kan bidra, alltså att en tidigare erfarenhet av att ha tagit tabletter (med aktivt läkemedel) som gett förbättring kan medföra att senare intag av tabletter leder till en reflexmässig upplevelse av förbättring. Betingning kan bidra till placeboeffekter även hos djur. Placeboeffekten kan förstärkas av tid och omsorg i patient-läkarkontakten. Detta är möjligen ett betydelsefullt inslag i antroposofin men är ofta en bristvara i den ekonomiskt pressade offentliga sjukvården.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar