Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2015
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Tillbaka till Medeltiden – Sverige har (snart) ett nytt (katolskt) helgon!

Påven tog i måndags emot prefekten för Vatikanens helgondepartement, kardinal Angelo Amato, och ett dekret om helgonförklaring utfärdades; Sverige kommer att få ett nytt helgon: Elisabeth Hesselblad som nygrundade Birgittinorden. Elisabeth fick även år 2004 postumt utmärkelsen Rättfärdig bland folken av staten Israel för sitt arbete med att skydda judar under andra världskriget, så det är en genuin hjälte vi har att göra med. Ni kan läsa mer om “den Heliga Elisabeth” (som hon väl borde kallas?) hos Catholic Online.

Som ni kanske vet krävs det två mirakler för att man ska få bli helgon – det var bland annat det andra av dessa påven godkände. Det ena miraklet som tillräknas Hesselblad är att en liten pojke i Havanna blivit mirakulöst botad från en hjärntumör och medan det andra handlar om en rullstolsburen kvinna i Mexiko. Båda blev helade efter att anhöriga bett till Elisabeth. (Bett till Elisabeth – really? En formulering som vissa kristna kanske hakar upp sig på, men som är uttryck för en “folkreligiositet” som Katolska kyrkan ändå är ok med.)

Sveriges annars mest kända helgon är förstås den Heliga Birgitta. Här har ni en beskrivning av hennes mirakler:

A woman called Agnes de Comtessa lived in the city of Rome and who from her birth had had a very foul, deformed and enlarged throat. Before Saint Birgitta was buried, this woman came with others to the body and, with her own girdle, touched the hand of this glorious woman with great devotion and bound the girdle about her neck. Immediately thereafter her throat was cured by a miracle of almighty God and it was restored to its correct and symmetrical form.
There was also a nun of the same monastery of Saint Lawrence who had been a close friend of Saint Birgitta during her lifetime. This nun had suffered a grievous stomach complaint for two years and was so weak that she had been almost entirely bedridden for the entire time and she rose from her bed in great pain. Rising from her bed in great pain, she came with assistance to the bier and lay by it all night where she never ceased praying to almighty God that, by the martyrs and prayers of his glorious spouse, Saint Birgitta—whose body was there present — she might have such healing of her long illness that she could be with her sisters at divine service and that she might, when necessary, go about the monastery without help. And in the morning her body was healed even more than she had prayed for.
On the twenty-sixth day of the same month of July, the body of Saint Birgitta was buried in a marble sarcophagus and, miraculously, in the space of five and a half weeks the flesh was entirely consumed and had disappeared and the only things left were the clear white shining bones.

Ett förruttnelsemirakel minsann.

Söker man på Bridget på Catholic online visar det sig även finnas en St. Bridget of Ireland som inte nöjde sig med att utföra mirakel efter sin död utan även utförde dem som levande, bland annat denna heliga abort:

A certain woman who had taken the vow of chastity fell, through youthful desire of pleasure and her womb swelled with child. Brigid, exercising the most potent strength of her ineffable faith, blessed her, causing the child to disappear, without coming to birth, and without pain. She faithfully returned the woman to health and to penance.

Där ser man – i Guds namn är tydligen även aborter mirakulöst goda.

Ni kan läsa mer om Elisabeth Hesselblad hos DNSVT eller framförallt hos Expressen, som har en längre artikel.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Anders Ehrnborn
Tid: 17 December 2015, 12:33

Det intressanta är också punkt nummer två i beatifikationen där det måste klarläggas att förbönen verkligen lett till det önskade miraklet. Frågan är hur det avgörs?

Skriv en kommentar