Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2016
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

“Hycklare, ta först bort bjälken ur ditt öga, så kan du se klart och ta bort flisan ur din broders.”

Den här teckningen publicerades på förstasidan i gårdagens Metro i syfte att slå hål på myterna om våldtäkter. Vill ni läsa vad det är för myter de slår hål på så kan ni läsa här. Till exempel får man reda på att 98% av våldtäkterna utförs av män och att invandrare är överrepresenterade – dock utan angiven procentsiffra eller specifikation på om det handlar om norrmän eller män från Nordafrika och Mellanöstern, som myten vill göra gällande.

Vad det exakt är för myt man menar sig slå hål på är därför oklart eftersom det är ungefär de här påståendena som snurrar omkring i debatten. Förmodligen vill man nyansera bilden av invandrare som förövare. Angående detta säger kriminologen Jerzy Sernecki så här:

Forskning om våldsbrott, där våldtäkt ingår, visar att huvudförklaringen är att det finns socioekonomiska skillnader mellan majoriteten svenskar och de med utländsk bakgrund. Vi vet att brottsoffer är mer benägna att anmäla brott begångna av invandrare och att polisen är mer benägna att utreda och rapportera misstänkta med utländsk bakgrund till åklagare. Att invandrare från vissa länder har en annan kvinnosyn kan påverka sexualbrott, men det finns för närvarande ingen forskning som visar.

Det vill säga, själva frågan om vilken inverkan kulturella skillnader i kvinnosyn har på brottsbenägenheten finns det ingen forskning på. Så den myten (?) kan man tyvärr inte avfärda. Men nog vore det väl konstigt om det idoga jämställdhetsarbete man bedrivit i Sverige sedan decennier inte haft någon påverkan på människors attityder. Det vore verkligen en tragisk slutsats, att folkupplysning inte har någon effekt. Törs man önska sig mer forskning på frågan?

I vilket fall så är det viktigt att komma ihåg att de flesta invandrare inte är sexualbrottslingar. Liksom att de flesta män inte är sexualbrottslingar. “Inte alla män!” Exakt. Och inte alla invandrare. Eller svenskar.

Teckningen är speciellt vass på det sättet. Den slår lika mycket mot mannen, som bara ser individer i det ena fallet men strukturer i det andra, som mot kvinnan, som ser strukturer i det ena fallet men bara individer i det andra. Jag tror dock de flesta missar den dubbla udden (kanske till och med tecknaren själv?), därav Jesuscitatet i titeln, som är från Matteusevangeliets sjunde kapitel, vers fem. (Det finns ett bibelcitat för vilken åsikt man än har, vilket förstås är praktiskt. Förmodligen gäller detsamma för Sagan om ringen.)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Franjo Radakovits
Tid: 17 January 2016, 14:33

Snyggt.

Skriv en kommentar