Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2016
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Sakine Madon: “Journalister vinklar för att inte gynna SD”

Sakine Madon skriver idag om självcensur i media utifrån vittnesmål hon samlat in via sociala medier:

Häromdagen ställde jag följande fråga i sociala medier: ”Ni som jobbat som/är journalister. Har ni varit med om att redaktionen velat tona ner eller undvika ämnen pga ’kan gynna sd’?” Journalister i olika åldrar, män och kvinnor, med olika bakgrunder och från olika medier, hörde av sig. De som svarade offentligt på Twitter gav mestadels nej-svar, de hade inte stött på det. De som hörde av sig privat gav en mer bekymmersam bild.
En journalist som har förmedlat nyheter som rör integration och invandring i många år uttrycker att ”detta ämne är superkänsligt”. Det finns en yngre generation som tänker svart-vitt, menar personen: ”Om något som den intervjuade säger komplicerar tesen och ens egen världsbild klipper man bort det ur reportaget.” När journalisten själv har låtit olika röster komma till tals har det lett till påhopp från andra journalister. Numera gör jag mycket försiktigare reportage, berättar personen. ”Orkar inte ha ovänner”, är förklaringen.

Läs hela artikeln här.
Varför skriver jag om detta med den så kallade “åsiktskorridoren” hela tiden? Varför tjata om artiklar som tar upp samma fenomen om och om igen? Vill jag verkligen att det ska bli rumsrent att framföra högerextrema åsikter och säga “negerboll”?
Nej. Däremot vill jag att det ska gå att framföra rationella argument om flyktingpolitik som SD råkar dela utan att det ska stämplas som rasism. Att stämpla ut åsikter som rasistiska bara för att man inte delar dem tror jag är förödande för det öppna samtalet. (Vilket gynnar högerextremismen – och det är det sista jag vill.)
Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Nils
Tid: 22 January 2016, 9:26

Antagligen är jag väl portad här också, men skit samma. Vill bara säga att du gör ett bra jobb med åsiktskorridoren. Men grejen är att den snarast slutat att existera;. Sedan regeringen börjat genomföra SD:s invandringspolitik fungerar det inte längre att spela ut SD-kortet. Anders Lindberg & co försöker, bl a med ”apokalypsens ryttare” mot Arpi, Teodorescu, Cwejman m fl, men det biter inte.

Jag kan ju inte låta bli att titta in på humanistbloggen ibland och därför är det snarast patetiskt att se hur de tres gäng Ulf, Göran och Henrik, som tre Don Quijotar barrikaderat sig i åsiktskorridoren och försöker kleta SD-epitet på personer och åsikter.

Peter Santesson konstaterar det samma i en krönika i Dagens samhälle.

”Förändringstakten i svensk politik är nu så hög att det är svårt att hänga med. Det ringer fortfarande i öronen efter tidigare års debattstrider och då missar man att kanonerna har slutat att skjuta. Frågor som förut var extremt kontroversiella är i praktiken politiskt avgjorda.”

http://www.dagenssamhalle.se/kronika/dyrt-att-staella-grupper-utanfoer-vaelfaerden-21837

Skriv en kommentar