Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2016
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Det här betyder krig!

10 000 år gammal inslagen skalle från Nataruk
Hur var livet för våra fjärran förfäder, de jägare-samlare som strövade på jorden innan jordbruket uppfanns? Thomas Hobbes har berömt gett oss en tänkbar bild, i sin bok Leviathan.

In such condition there is no place for industry, because the fruit thereof is uncertain, and consequently, not culture of the earth, no navigation, nor the use of commodities that may be imported by sea, no commodious building, no instruments of moving and removing such things as require much force, no knowledge of the face of the earth, no account of time, no arts, no letters, no society, and which is worst of all, continual fear and danger of violent death, and the life of man, solitary, poor, nasty, brutish, and short.

Verkligen? Andra författare som Rousseau och … eh … Lasse Berg frammanar istället bilden av den ädle vilden, där jordbruk och civilisation förstört människan. (Fast så sa inte Rousseau egentligen, det var tydligen Voltaire som sa att han sa så.)

Evidensen har varit lite tvetydiga. Medan proponenter för den första skolan kunnat peka på den sjukt höga mordfrekvensen bland nutida jägare-samlare har proponenter för den ädle vilden-skolan kunnat peka på frånvaron av fossil som visar på krigföring innan jordbrukets uppkomst (vilket inte är riktigt sant, men nästan).

Nu har det kommit nya evidens. I en studie  senaste numret av Nature presenteras ett fynd av tolv 10.000 år gamla skelett vid Lake Turkana där tio uppvisar spår av våld mot kroppen, bland annat ett skelett som har en kniv av obsidian inhackad i skallbenet. Forskarna menar att det här är de tydligaste evidensen för krigföring (inte mord) i människans evolution – det handlar helt enkelt om en väldigt gammal massaker. Så här sammanfattar Nature studien.

Violence and warfare have shaped human societies for many thousands of years, but the origins of inter-group conflict in the archaeological record are controversial, dependent on how such conflicts are defined and recognized, as well as on the lottery of preservation. Marta Mirazón Lahr et al. report fossil finds from Nataruk in northern Kenya that point to a case of inter-group violence among hunter-gatherers in the early Holocene. Ten out of twelve skeletons, discovered near what was once a small lagoon, show evidence of having undergone violent deaths. There were no signs of deliberate burial, and several individuals have multiple major traumatic lesions — including an obsidian bladelet embedded in one of the skulls. The authors interpret this assemblage as the aftermath of a violent inter-group encounter that took place some 10,000 years ago on the fertile shores of Lake Turkana.

Krig är vår arvedel. På tal om det har syriska regeringsstyrkor intagit Rabiyya idag. Med så många krig mot ondskan genom historien borde godheten snart segra.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar