Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2016
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

Kategorier

Manliga studenter överskattar konsekvent varandras kunskaper – även om kvinnliga klasskamrater presterar bättre

En nyligen publicerad studie visar att [surprise!] manliga studenter konsekvent överskattar varandras kunskaper, även om deras kvinnliga arbetskamrater presterar bättre. Det är antropologen Dan Grunspan vid University of Washington som undersökt attityderna hos 1 700 kvinnliga och manliga biologistudenter i 18-årsåldern.

Så här sammanfattar SVT Nyheter studien:

Vid tre tillfällen under ett år fick studenterna var för sig nominera de klasskamrater som hade de bästa kunskaperna i ett ämne.
Det visade sig att männen nästan undantagslöst överskattade och rankade kunskaperna hos andra män högre än ämneskunskaperna hos deras kvinnliga klasskamrater, även om dessa råkar ha bättre betyg.
Forskarna drar slutsatsen att överskattningen nästan motsvarar ett helt betygssteg. En manlig student med betyget B i ett ämne rankas alltså av andra män som om han ligger på samma nivå som en kvinnlig student med betyget A. Minst.
Ett motsvarande mönster bland kvinnliga studenter, att boosta varandra, fanns inte.
De manliga studenterna fick dessutom betydligt fler nomineringar i andra kategorier, jämfört med deras kvinnliga klasskamrater. Exempelvis i fråga om vem eller vilka i klassen som får mest uppmärksamhet.

Här nedanför presenteras resultaten grafiskt:

Det här är en slags könsspecifik Dunning-Kruger-effekt (Dunning-Kruger-effekten är en kognitiv bias som innebär att den som är inkompetent också är oförmögen att förstå att denne är inkompetent), men här handlar det istället om en kognitiv bias som gör män inkompetenta att bedöma kompetens utan att blanda in kön. Det är lätt att misstänka att det är den här sortens oförmåga som är orsaken till att till exempel börsbolagens styrelser fortsätter att vara så snedfördelade (1/3 kvinnor i mitten på förra året) och att över tre av fyra professorer är män.

Den här sortens omedveten kvotering måste förstås få ett stopp – förutom att det är skriande orättvist att bli bedömd utifrån sitt kön så kostar det oss förmodligen miljontals kronor att hantera kompetens så vårdslöst.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Rebella undrar
Tid: 20 February 2016, 13:17

Det där är ju gammal skåpmat. Vi vet att det förhåller sig så. Men visst, det behövs väl nya undersökningar eftersom så många förnekar fakta…

En intressant detalj här smusslas dock undan, tycker jag. Man kunde inte se samma mönster hos kvinnorna att boosta varandra? Vad är det för konstig tolkning av data. Jag ser här en positiv nyhet, som jag faktiskt tror är en förändring. För 50 år sedan tror jag att motsvarande undersökning hade visat att även kvinnor oftast överskattade mäns och underskattade andra kvinnors kunskaper. Faktiskt är jag mycket, mycket förvånad över att studien inte visade det utan – att döma av det lilla jag läser hos dig – hade en mer rimlig uppfattning.

Skriv en kommentar