Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2016
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

Kategorier

Statssanktionerat mordkontrakt på Salman Rushdie utlagt från Iran

Är du utan skrupler? Vill du tjäna mer än en fem miljoner kronor ($600 000 i dagens penningvärde)? Då har du chansen nu, för 40 av Irans statskontrollerade nyhetsmedier har just gått ihop och uppdaterat mordkontraktet på Salman Rushdie.

“Imam Khomeini’s fatwa is a religious decree and it will never lose its power or fade out,” Iran’s Deputy Culture Minister Seyed Abbas Salehi told Fars News Agency.

Fars News Agency är ett av de 40 mediabolagen och är någon slags halvofficiell nyhetsbyrå för Iranska staten.

Istället för mord vill jag rekommendera att ni köper och läser någon av Salman Rushdies många böcker. Den senaste, Two years eight months and twenty-eight nights [1001 nätter, för den som räknar], är ett stabilt Rushdie-hantverk om de arabisk/persiska väsen som kallas Djinn (“av Gud skapade ökenandar bestående av ”en rökfri eldsflamma””). Fast han har lite skaffat sig manér med åren. Bättre då kanske hans klassiker Midnattsbarn, eller varför inte Satansverserna, eller Morens sista suck (med en oförglömligt usel sex-scen), eller hans självbiografi Joseph Anton (som jag inte läst – jag har heller inte läst Clownen Shalimar som jag hört mycket gott om).

Bildning istället för mord. Hur låter det?

(För övrigt. Det här är ett mord på en författare beställt av en teokratisk diktatur. De som vill ursäkta religiöst våld med att det är politik får jobba extremt hårt i det här fallet.)

Bookmark and Share

Skriv en kommentar