Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2016
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

Kategorier

Department of the Study of Religion, Aarhus University

Placebohjälm.

Förra veckan hade jag förmånen att hälsa på Department of the Study of Religion på Aarhus University i Danmark tillsammans med flera andra svenska forskare som intresserar sig för kognitiv religionsforskning . Det var ett fantastiskt intressant möte med många långa diskussioner. Det började med att jag, Pehr Granqvist (psykologiprofessor från Stockholms universitet) och Ingela Visuri (doktorand i religionsvetenskap från Södertörns högskola) hamnade i så intensiva diskussioner redan på Köpenhamns flygplats att vi gick igenom två passkontroller fast vi inte behövde gå igenom någon och sedan fann oss själva vid fel gate. Det fortsatte i samma anda i två dagar. Möter man som mer eller mindre isolerad forskare andra som intresserar sig för samma ämne, från andra ämnesinriktningar som grädde på moset, då finns det mycket att prata om. Det blev helt enkelt två väldigt intensiva dagar.

Pehr Granqvist är kanske känd för er i skeptikerkretsar som den som tillsammans med bland annat Dan Larhammar visade att Persingers Gudshjälm inte fungerade som påstått – eller rättare sagt, inte alls. Det var inte magnetfält som orsakade de mystiska erfarenheterna som Persinger rapporterat, utan förmodligen suggestion. Det här sista har man jobbat vidare med i Danmark där man framkallat mystiska erfarenheter på lab med hjälp av hjälmen här ovanför – som bara var placeboinkopplad (dvs. inte alls). Som man misstänkt handlade allt istället om suggestion.

Det jag personligen intresserar mig mest för är den danska forskningsgruppens arbete på religion som placebo. Här är man förmodligen världsledande (men det mest intressanta arbetet är ännu inte publicerat). Det här är något jag hoppas kunna arbeta vidare med dem om i framtiden.

Med lite uppföljning kan de nya kontakterna leda till många intressanta forskningssamarbeten mellan andra forskare även om andra frågor. Till exempel var Jonas Svensson (docent i religionsvetenskap från Linnéuniversitetet) med på resan. Han har nyss publicerat den förmodligen första boken i världen om islam med kognitionsvetenskaplig utgångspunkt: Människans Muhammed. Den boken kunde ni för övrigt läsa om i en understreckare i SvD i fredags. Med på mötet var även Andreas Nordin, antropolog från Göteborgs universitet som bland annat forskar på ritualer i Nepal och Tibet, samt Tomas Lindgren, bloggande professor i religionspsykologi från Umeå universitet, som studerar förhållandet mellan religion och politik, med särskilt fokus på våld/icke-våld och konflikter.

Nu gör jag kanske resten av deltagarna på mötet en otjänst genom att inte berätta mer, de danska forskarna är ju väldigt framstående i sitt fält mycket tack vare professor Armin Geertz som byggt upp en unik forskningsmiljö, men det var så många intressanta inslag att jag måste begränsa mig någonstans – och så blev jag så glad att stöta på den här typen av forskning i Sverige. Det visade sig att vi är flera som hittat fram till samma forskningsfält på olika institutioner, inom olika forskningsfält. Nu återstår bara att hitta forskningsfinansiering. Mötet var i alla fall högst lovande och jag tror mycket intressant kommer att komma ut ur det.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar