Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2016
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

Kategorier

Satans verser

Har ni besinnat al-Lat och al-Uzza,
och Manat, den tredje och sista?
Dessa är de högtflygande tranor
till vars medling vi sätter vårt hopp.

Dessa rader utgör de “fruktansvärda” Satansverserna – de verser Djävulen själv lurade Muhammed var Guds budskap. Problemet med verserna är att al-Lat, al-Uzza och Manat var för-islamska gudinnor, så de uttrycker förståelse för polyteismen. Och förståelse för oliktänkande var inget som stod högt i kurs hos Muhammed.

Kan ni tänka er vilken annorlunda religion islam hade kunnat vara med den toleranta ansats dessa verser innehåller? Med tre Gudinnor istället för en enda maktgalen Gud att underkasta sig? Det finns onekligen andra Koranverser som ger större intryck av att komma från någon o-god.

[5:33] De som kämpar mot Gud och Hans Sändebud och vars strävan det är att störa ordningen på jorden och sprida sedefördärv skall utan förskoning dödas eller korsfästas eller få hand och fot på motsatta sidor avhuggna eller förvisas från [sitt] land. Denna förnedring skall de utstå i detta liv och i det kommande livet skall de få utstå ett outsägligt lidande;
[5:34] dock skall de som visar ånger innan ni har fått makt över dem skonas. Ni skall veta att Gud är ständigt förlåtande, barmhärtig.

[9:5] När de helgade månaderna gått till ända skall ni döda avgudadyrkarna, var ni än träffar på dem; tag dem till fånga och omringa dem och lägg er i försåt för dem. Men om de visar ånger och [villighet att] förrätta bönen och betala allmoseskatten, lämna dem då i fred – Gud är ständigt förlåtande, barmhärtig.

[9:29] Kämpa mot dem som, trots att de [förr] fick ta emot en uppenbarad Skrift, varken tror på Gud eller på den Yttersta dagen och som inte anser som förbjudet det som Gud och Hans sändebud har förbjudit och inte iakttar den sanna religionens bud – [kämpa mot dem] till dess de erkänner sig besegrade och frivilligt betalar skyddsskatten.

Nej, verserna är inte mer citerade ur sitt sammanhang än de som uttrycker ett fredligare budskap. Har ni inte redan gjort det, läs Koranen och bli upplysta. Det är ingen kul läsupplevelse, men ganska nödvändig för att orientera sig. (Är du islamofob? Läs Jonas Svenssons Människans Muhammed istället.)

Mohamed Omar har skrivit en läsvärd artikel om satansverserna i tidskriften Kulturen.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar