Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2016
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Dogmatisk ateism? Jodå, och nu finns det forskning på det

Slår man upp ordet “fritänkare” i Nationalencyklopedin står det så här:

fritänkare, person som i religiösa frågor inte erkänner någon läroauktoritet och därför står fri gentemot kyrkan och dess lära; i modernt språkbruk ofta detsamma som en som förnekar Guds existens.

Det låter väl finemang? En del ateister ser sig därmed per automatik som fritänkare – bara för att de är atister. Men man behöver inte spendera lång tid i diskussioner på nätet för att upptäcka att så är det inte alls. Tvärtom är många ateister precis lika dogmatiska som fundamentalistiska kristna – som om de vore “ateistiska fundamentalister“. Är man ateist som värderar verkligt fritt tänkande – förmågan att ändra åsikt när man blir överbevisad – är det här skitjobbigt.

Men är det sant då? Är inte “dogmatiska” ateister egentligen fria tänkare som bara är väldigt säkra på sin sak? Människor som inte krampaktigt håller sig fast vid sin sanning när det kommer nya evidens, utan bara personer som fritt kontemplerat evidensen kring gudarnas existens och dragit den enda möjliga slutsatsen?

För att undersöka dogmatism har Malgozata Kossowsk, Aneta Czernatowicz-Kukuczka och Maciej Sekerdej vid Jagiellonian University i Krakow gjort ett experiment på 116 studenter, varav ungefär en fjärdedel var universitetsutbildade och 13% var ateister. Först fick försökspersonerna fylla i frågeformulär som mätte hur svårt de hade att tolerera osäkerhet, hur dogmatiska de var i allmänhet och hur säkra de var på sin gudstro/ateism.

Det visade sig att människor som hade svårt att tolerera osäkerhet också var religiöst dogmatiska – och här spelade det ingen roll om försökspersonerna var religiösa eller ateister.

Försöket fortsatte sen med att man bjöd in försökspersonerna till att göra vad man sa var ett personlighetstest på universitet. Hälften blev frågade frågor som tvingade dem reflektera över osäkerheten i sina liv. Hälften frågades frågor som var neutrala och enkla att besvara. Sen följde en rad frågor om deras fördomar, t.ex. om homosexuella eller abortmotståndare.

Dogmatiska religiösa och dogmatiska ateister var, som man kunde förvänta sig, mer benägna att hålla med fördomsfulla påståenden om “de andra”. Men i båda fallen så ökade benägenheten att hålla med om fördomsfulla påståenden om försökspersonerna först hade tvingats reflekterat över sin osäkerhet.

Slutsatser? Människor som har svårt att tolerera osäkerhet är mer benägna att bli dogmatiska ateister eller dogmatiska troende. Och båda grupperna reagerar på osäkerhet genom att bli mer fördomsfulla.

Det finns tack och lov viss forskning som indikerar att ateister trots allt är lite mindre dogmatiska än kristna. Men det här är ändå en tänkbar förklaring av det vi alla har observerat – att det existerar en delmängd ateister som är lika dogmatiska som religiösa.

Det är min bestämda åsikt att vi bör vara på vakt mot all dogmatism. “Håll rent åt höger” manar man demokratiskt sinnade högerpartier. “Håll rent åt vänster” är samma maning till demokratiska socialister. “Håll rent mot dogmatismen” är det som gäller oss.
___________________________

Forskningsrapporten kan du läsa här. En del av den här bloggtexten är översatt från bloggen Epiphenomenons text om samma studie.

Bookmark and Share

Kommentarer

Pingback från Dogmatisk ateism? | New Age Psych
Tid: 25 March 2016, 9:00

[…] Lindenfors, fil dr i zoologisk ekologi vid Stockholms universitet, presenterar en intressant studie på […]

Pingback från Osäkerhet och dogmatism | New Age Watch
Tid: 15 January 2017, 9:17

[…] Lindenfors, författare, fil dr och forskare i ekologisk biologi vid Stockholms universitet, presenterar en intressant studie på […]

Skriv en kommentar