Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2016
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategorier

Ett djur som andra? Människan – det kulturella djuret

Har ni lust att se mig hålla låda i 45 minuter för gymnasieungdomar så har ni här ett föredrag jag höll på Naturhistoriska riksmuseet häromdagen. (Bland annat satt en av mina söner, Oskar, i publiken, Så ni får ha lite medkänsla. Tänk att sitta i ett stängt rum och tvingas lyssna till sin pappa orera i nästan en timme.)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Göran Hestner
Tid: 9 April 2016, 15:47

Tack för denna.
I samband med mina psykologilektioner där jag tydliggör att vi är djur och resultatet av en långdragen evolutionsprocess så möter man stundom förnekare av bägge dessa vetenskapliga sanningar.

Kommentar från Pär Engström
Tid: 15 April 2016, 18:45

Intressant!
Inte minst att människan deltar i två evolutionära processer.
Och samspelet mellan dessa processerna är väl det som kan förklara varför människa och samhälle förändras på det sätt som sker.

Ett annat sätt att se på detta är att utgå från att verkligheten är stratifierad, dvs. att verkligheten innehåller olika strata, t.ex. en fysikalisk, en kemisk, en biologisk, en psykologisk och en social verklighetsstrata.
Varje strata är en förutsättning för nästa strata men innehåller samtidigt egna relativt autonoma mekanismer som får saker att hända i världen.

Den mesta komplexa verklighetsnivån skulle enligt detta synsätt, ett kritisktt realistiskt synsätt, vara den sociala verkligheten eftersom den innehåller mekanismer från alla andra nivåer. Kanske kan detta förklara varför det är så svårt att förutsäga framtida sociala händelser, alltifrån fotbollsmatcher till flyktingmottagande.

Då är det nog lättare att följa och förutsäga t.ex. ett myrsamhälles utveckling?

Skriv en kommentar