Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2016
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

“Relativisera inte hatet mot muslimska bögar”

Patrik Kronqvist skriver i Expressen om ett informationsmöte som gick fel, lärare som inte stod upp för allas lika rättigheter och en kampanjledning som verkar vikt ner sig.

“Bögjävel”. “Fy fan vad äcklig du är”. Nyligen vittnade Ardeshir Bibakabadi i Göteborgs-Posten om hur han har mötts av hat och hot när han i Rädda Barnens regi föreläst på skolor om sin homosexualitet och sin muslimska tro.
Det mest otäcka i artikeln är dock inte glåporden från eleverna – eller ens att en av dem försökte attackera Bibakabadi. Det är att skolpersonal på Sjumilaskolan i Biskopsgården också vände sig emot honom.
När han skulle föreläsa för skolans stökigaste klass anslöt flera lärare och elevassistenter som inte hörde till klassen och ifrågasatte hur Bibakabadi kunde kalla sig för både homosexuell och muslim.
“De tror på Koranen på ett så starkt sätt och accepterar inte ‘tolkningar’ eftersom Gud har sagt att det är på ett sätt. Deras problem var att han sa att han tolkade det som OK att vara homosexuell. Det kunde de inte släppa”, berättar en tidigare anställd på skolan för GP.
Till slut fick föreläsningen avbrytas i förtid.
Efter händelsen har anställda tilldelats varningar för att de agerat mot kommunens värdegrund. Skadan är dock redan skedd. En hel klass har på skoltid fått höra att det inte går att vara både muslim och bög. Och en man som flytt från mullornas Iran har blivit påhoppad av kommunal personal i Sverige. Vilket mörker!
[…]
Men när Ardeshir Bibakabadi i dag påpekar att han själv bara mött homofobiska reaktioner i klasser där många elever har utländsk bakgrund får han mothugg av Rädda Barnen. I stället för att ta Bibakabadis erfarenheter som en ledtråd till var värderingsarbetet behöver vara som mest intensivt känner sig projektledaren Sara Mühling tvungen att påpeka att “utmaningen är omfattande och generell”.
Det är en relativisering som känns igen från debatten om hedersvåld och antisemitismen i Malmö. Tanken är säkert god: att undvika att underblåsa främlingsfientlighet. Och visst finns homofobi i hela samhället.
Men det finns goda skäl att tro att problemet är mer utbrett i grupper från länder där homosexualitet fortfarande straffas med fängelse eller döden. Och när en muslimsk bög utsätts för hat och hot från andra muslimer måste vi kunna fokusera på den problematiken.
Annars sviker vi alla de människor som flytt till Sverige för att kunna leva öppet som homosexuella.

Det är allas ansvar att stå upp för allas rättigheter, vare sig det handlar om förföljda ateister, kristna eller – som i det här fallet – troende muslimer. De nu pågående hatkampanjerna mot Sara Mohammad och Amineh Kakabaveh visar att man riskerar att få mycket skit när man gör det (särskilt om man är invandrad kvinna, tydligen) och just därför måste vi vara många som gör det tillsammans. Låt inte mörkret vinna.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar