Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2016
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Religiöst hatspråk och Orlandomassakern – samt ett surrealistiskt TV-inslag med Owen Jones

The Husseini Islamic Center i Orlando hade 2013 en talare som förespråkade dödsstraff för homosexuella. Den här typen av hatspråk har konsekvenser, även när det sker i religiösa kontexter. Hets mot folkgrupp kan aldrig få religiöst frikort.

Här i Sverige har extremkristna svårt att hantera händelserna i Orlando. Å ena sidan är det fruktansvärt att så många blivit mördade. Men å andra sidan – är det inte lite deras eget fel i alla fall? Stanley Sjöberg är det obehagligaste svenska exemplet (så här långt).

Amerikanska extremkristna är inte lika tillbakahållna. Religiöst hatspråk förekommer inte bara i muslimska sammanhang, det är värt att komma ihåg.

I slutändan var det här attentatet ett homofobiskt hatbrott, senast i en lång rad homofobiska hatbrott. Att låtsas något annat vore helt bisarrt, något som journalisten och aktivisten Owen Jones behövde utstå på Sky News. Till sist fick han bara nog och gick därifrån. Det här är ett av de mer surrealistiska TV-inslag jag sett. Läs hans kommentar av händelsen här.

Bookmark and Share

Kommentarer

Pingback från Efter Orlando-massakern: De kristna står på Mördarens sida… | Hedniska Tankar
Tid: 14 June 2016, 19:16

[…] Det är bara att konstatera vad jag skrivit för två inlägg sedan: Det är de kristna, lika mycket som de extrema islamisterna, som ligger bakom massakern i Orlando. Humanistbloggen redogör idag för hur Stanley Sjöberg, den kände svenske pastorn, ställer sig på mördarens sida,  och flera andra refererade exempel (tre stycken) på hur de kristna applåderat alltsammans, kan läsas också i Patrik Lindefors personliga blogg. […]

Kommentar från Nils
Tid: 16 June 2016, 12:04

Återigen har det visat sig att vissa åsikter är oacceptabla och några högröstade reaktioner på Stanley Sjöbergs FB-inlägg har lett till att hans konto stängts. Hans inlägg är intressant av flera skäl. Hans provokations-argument låter exakt som islams apologeter på vänstersidan, t ex de som kritiserar Vilks: ”jag är för yttrandefrihet, men…” eftersom Vilks och Jylland-Posten har provocerat muslimer och får skylla sig själva.
I en intervju i Dagen har Sjöberg synpunkter som är relevanta, men som alla försvarare av islam – inte minst kyrkan – tenderar att bortse från. Det är en sorts cherry-picking där man ser bara vad man vill se av islam och blundar för värderingskrockar. Det är ju inte så att muslimer lämnar sina värderingar hemma och blir liberaler över en natt när de kommer till väst.
I Dagen-intervjun ställs provokations-problemet på huvudet, plötsligt blir det självklart att ”provocera” islam. ”Är det inte att kapitulera för terroristerna om man slutar med Pridefestivaler eller kritik av islam på grund av rädsla för våldsdåd?” frågar Dagen.
”– Det är en känslig fråga. Men jag menar att vi måste anpassa oss till mångkultur när vi tagit hit flera hundratusen muslimer. Jag tror att politiker och seriösa tänkare håller med mig om att vi inte bara kan fortsätta med vår kultur, med Pridefestivaler, eller med att supa offentligt. Vi i Europa tvingas ta steg tillbaka för att visa en lite mer hänsynsfull attityd till omgivningen.”
När alla slänger sig med ordet mångkultur är det ett tomt ord, en politisk floskel. Stanley Sjöberg tar mångkultur på allvar, en stor invandring av muslimer får naturligtvis konsekvenser. Hur beredda är vi att verkligen acceptera det?
Nu möts Stanley Sjöberg av hat och hot, men hur mycket skiljer sig hans åsikter från de som Peter Weiderud framförde som ordförande för dåvarande Broderskaparna 2011?
http://www.svt.se/opinion/s-muslimer-kan-inte-forvantas-ha-samma-forstaelse-for-hbt-personer
http://www.dagen.se/stanley-sjobergs-facebooksida-stangd-efter-orlandoinlagg-1.739304

Skriv en kommentar