Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2016
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Ateism skattas mer positivt i Sverige i takt med att stödet för kristendomen minskar. Mer än hälften av världens direkta dödsoffer i krig kopplad till islamism.

SOM-institutet har släppt ett pressmeddelande:

Kristendomen står stark i Sverige men har tappat i opinionsstöd samtidigt som inställningen till övriga världsreligioner blivit mer positiv. Av dessa nyare svenska religioner är buddhismen den mest accepterade. Ateism skattas mer positivt i takt med att stödet för kristendomen minskar. Detta är den något förenklade sammanfattningen av de analyser som presenteras i kapitlet Svenskarna och Världsreligionerna från den kommande SOM-antologin Ekvilibrium.

Som ni kan se ligger islam i en särställning som den minst omtyckta och mest negativt sedda religionen i landet. Detta är inte helt förvånande då islams reklammakare i världen har gjort ett gediget dåligt arbete och fått människor att tänka på kvinnoförtryck, homofobi och terrorism när de tänker på islam.

Det handlar inte enbart om fördomar. Nu släpps också en forskningsrapport från Uppsala universitet som visar att islam i nutid är kopplat till majoriteten av alla dödsfall i krig. Så här skriver DN:

Mer än hälften av världens direkta dödsoffer i krig skördas nu i konflikter med koppling till militant islamism, jihadism. Det visar en ny sammanställning, ensam i sitt slag, från de världsledande konfliktforskarna vid Uppsala universitet.

I de största väpnade konflikterna, de med mer än tusen döda om året, är andelen ännu större. Sedan 2006 har nästan alla dessa stora krig hört till jihadismkategorin.
[…]
Flera rebellrörelser har bytt retorik från nationalistisk eller socialistisk till islamistisk. Exempel på det finns i Israel-Palestina-konflikten, i Tjetjenien och i Filippinerna.
Det är ett av skälen till att de jihadismkopplade konflikternas andel av dödsoffren ökat så kraftigt i statistiken. Ett annat är att dödstalen i andra konflikter minskat.

Men, det finns förstås nyanser.

Även om jihadismen uppenbart har med islam att göra är religionskopplingen inte självklar. De två länder som har störst muslimsk befolkning i världen, Indonesien och Indien, är ännu strängt taget fria från detta våldsamma uttryck för islamism.
Över huvud taget är det märkvärdigt frånvarande i Sydostasien, som hyser stora muslimska grupper. I början av 2000-talet trodde bedömare att den regionen skulle bli den islamistiska terrorismens andra front efter Mellanöstern. Men den tesen har kommit på skam.
– Ja, där är oväntat fredligt, konstaterar Isak Svensson.
– En viktig faktor är att man har tillåtit islamistiska partier att verka politiskt. Man har också fört fredsförhandlingar med viss framgång.
I exempelvis Indonesien har en moderat version av islamism stärkt sin ställning.
Svensson hissar dock varningsflagg för Filippinerna, där ett färskt fredsavtal med islamistiska rebeller som lovats viss autonomi lever farligt. Den hårdföra tillträdande presidenten Rodrigo Duterte vill nämligen i stället göra landet till en federation.

Duterte är inte klok: en sorts Filippinernas Donald Trump. Men det finns goda nyheter om världen också:

I Latinamerika, tidigare skådeplats för blodiga gerillakrig, har numera Mexiko i princip bara sällskap av Colombia på konfliktkartan – och det colombianska gerillakriget är på god väg att avvecklas.
Studerar man hur konflikterna fördelats geografiskt över tid är det slående hur de flyttat sig in mot ”mitten”. I dag finns de flesta och största i ett band över den muslimska världen från Afghanistan och Pakistan över Mellanöstern till delar av Afrikas norra halva.
Större delen av Afrika söder om Sahara, som plågades av decennielånga befrielsekrig, är fredligt i dag, liksom Östasien.
Det senare är anmärkningsvärt inte bara på grund av frånvaron av jihadism, utan också mot bakgrund av historien: Mellan 1946 och 1979 skedde 80 procent av krigsdödsfallen i Östasien, där nära en tredjedel av världens befolkning finns, men sedan 1990 har andelen bara varit 4 procent.

Freden sprider sig! Och även från Sverige finns det goda nyheter.

Kristendomen har sedan första mätpunkten 2005 sin starkaste ställning bland de äldre, medan ateism värderas mest positivt bland de yngre. 39 procent i gruppen 15–29 åringar är positiva till ateism. Motsvarande siffra för samtliga är 23 procent och för 65–85 åringarna endast 14 procent.

Framtiden är vår! Det är svårt ibland att orka se trenden bland alla dödsfall och dumheter, men det blir faktiskt långsamt bättre.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Pär Engström
Tid: 19 June 2016, 21:01

Intressanta siffror.

Inte minst vad gäller utvecklingen i Sverige.
Om nu människorna i Sverige blir mer och mer ateister – vilken utveckling kommer detta då att medföra för människor boende i Sverige?

Vad händer om vi korrelerar brottsstatistiken inom Sverige med inställningen till ateism. Om jag kommer ihåg rätt sedan jag gick en kriminalvårdskurs under 1970-talet hävdades det då att ålder var en central faktor för benägenheten att utöva våld, dvs. att våldsbrott är vanligare bland yngre än bland äldre.

Stämmer denna statistik nu 40 år senare – trots förändringar till ateism?

Skriv en kommentar