Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2016
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

“Granskare av statligt stöd själv dömd för ekobrott”

Omar Nur, som har beviljat en halv miljon skattekronor till Sveriges förenade muslimer för deras arbete med islamism antirasism, har fällts för ekobrott och själv sysslat med islamistisk verksamhet för skattepengar: den nu nedstängda Jasminskolan, som har rekordet i kritik från skolverket (90 punkter). Dagens Nyheter rapporterar:

Det var 2009 som Omar Nur, parallellt med sin statliga anställning, tillträdde ordförandeposten i Sommaren ekonomiska förening. Verksamheten var bred och bestod av muslimska begravningsceremonier, vigselförrättning, resebyrå och undervisning. Året därpå fick föreningen tillstånd att starta en friskola i Norrköping med muslimsk konfessionell inriktning. Skolan – som döptes till Jasminskolan – värvade på kort tid ett 80-tal elever och blev berättigad till kommunal ersättning.
Lärarproblem och andra bekymmer hopade sig emellertid från start, elevernas trygghet och utbildning ansågs vara i fara, skatterna släpade efter och våren 2013 stängde Skolinspektionen till sist verksamheten. Förödande kritik hade bland annat riktats mot kränkande behandling av elever, att undervisning i islam förlagts till vanlig skoltid samt att elever känt sig tvingade att delta fredagsbönen.

Omar Nur verkar rätt så olämplig på sin post och det vore således rimligt att omplacera honom till arbetsuppgifter där han inte kan orsaka skada – men vad säger generaldirektören?

– Vi har fullt förtroende för vår handläggare, säger generaldirektör Lena Nyberg.

Det är här den verkliga skandalen gömmer sig. Bedömningen av Nur har helt enkelt brustit. Han har alltså dömts för ekobrott, startat en muslimsk friskola som stängts ner för att den inte följt de mest grundläggande av skolverkets regler och upprepade gånger hällt pengar över organisationer som förknippats med islamistisk extremism och hat mot homosexuella. Vad mer krävs för att man ska anses som olämplig?

Bidragsutbetalningen till Sveriges förenade muslimer bör stoppas, Omar Nur bör omplaceras och den ansvariga generaldirektören prickas. Arbete med antirasism är viktigt, då kan man inte ge pengar till organisationer som arbetar med motsatsen.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar