Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2016
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Maajid Nawaz om “Voldemorteffekten”

Maajid Nawaz är en före detta medlem av islamistgruppen Hizb ut-Tahrir. Han hamnade i en kontrovers efter att ha tweetat vidstående Jesus and Mo-bild, som varit portförbjuden av London School of Economics, med kommentaren “This is not offensive and I’m sure God is greater than to feel threatened by it.“. För detta fick han ta emot mängder med islamistiska mordhot.

För sitt motstånd mot islamism har Nawaz också blivit kallad “porch monkey” (ungefär som “husblatte”) och Sam Harris knähund. Detta dock inte av islamister.

“Voldemorteffekten” är speciellt intressant att beakta just i dessa dagar i skenet av att justitieministern (Attorney General) i USA beslutat släppa konversationen som utspelade sig då Orlandomördaren talade med polisen på telefon under attacken, men med referenser till IS bortklippta. Det ledde till en del undringar på presskonferensen.

CHUCK TODD [reporter]: You say partial, what’s being left out?
LYNCH [Attorney General]: What we’re not going to do is further proclaim this man’s pledges of allegiance to terrorist groups, and further his propaganda.
CHUCK TODD: We’re not going to hear him talk about those things?
LYNCH: We will hear him talk about some of those things, but we are not going to hear him make his assertions of allegiance and that.
CHUCK TODD: We’re not going to hear him talk about those things?
LYNCH: We will hear him talk about some of those things, but we are not going to hear him make his assertions of allegiance and that. It will not be audio, it will be a printed transcript. But it will begin to capture the back and forth between him and the negotiators, we’re trying to get as much information about this investigation out as possible. As you know, because the killer is dead, we have a bit more leeway there and we will be producing that information tomorrow.

IS claimar mördaren som sin egen. Mördaren claimar islamism som sin drivkraft. Alla vet detta. Men ändå ska det censureras – som om problemet då skulle försvinna? (Det verkar som om mördaren även kan ha drivits av förvirring kring sin egen sexualitet – men varför tror ni han har sådana problem? I en kontext där homosexualitet inte setts som problematiskt – i en icke-homofob kontext – hade han inte behövt leva med några undertryckta känslor, om det nu är det allt handlade om. Hur man än vänder på den här frågan finns islamism med som en komponent.)

Ironiskt nog rapporterar även DN om att samtalet ska släppas och att det är redigerat – men DN nämner inte vilka avsnitt som är bortklippta.

_______________________

EDIT: Allt detta hände igår. Men en sak till hann hända innan den här posten publicerades, nämligen att FBI beslutade att släppa hela konversationen mellan terroristen och polisen. Läser man den blir det helt uppenbart hur dumt det första censurförsöket var. Det enda man har lyckats åstadkomma är att människor nu tror att myndigheterna censurerar information – man bekräftar helt enkelt högerextremisternas konspirationsteorier. Idiotiskt.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar