Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

July 2016
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

John Searle – Vad är fri vilja?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Nils
Tid: 18 July 2016, 12:43

Intressant mot bakgrund av Albert Camus bok Främlingen som jag nu läst efter att ha läst att Le Monde placerat den som etta på listan över 1900-talets mest inflytelserika böcker. För mig en totalt obegriplig historia. Om en kille som “väljer” att bli delaktig i en grannes uppgörelse med en älskarinna. En granne som han inte känner och som han utan att ingripa låter misshandla kvinnan; som han går med på att hjälpa i bråket med kvinnans bror vilken han till slut skjuter.
Handlar det om tidens värderingar? Hur många skulle göra “främlingens” val idag?

För övrigt tycks det som om den islamistiska terrorn äntligen tillåter oss att tala klarspråk.

http://www.express.co.uk/news/uk/611231/Richard-Dawkins-in-extraordinary-blast-at-Muslims-To-hell-with-their-culture

Kommentar från Anders Åberg
Tid: 19 July 2016, 10:45

Nils
Men det där var inte bra sagt av Dawkins.
Jag tycker mig faktiskt ana ett alltmer påfallande inslag av islamofobi hos våra sk. nyateister, idiotisk benämning f.ö. Men iallafall.
Religioner är ett gissel rent allmänt, men när vi snackar förtryck och terror så är inte kristendomen ett skit bättre än Islam.
Man kan hävda att Islam är en mer primitiv religion än kristendomen, för den aldrig har behövt anpassa sig till demokratirörelser, arbetarrörelser, kvinnorörelser och annat som präglat den industriella revolutionen i väst och att den således mer ålderdomlig och förtryckande, men vad gäller våldsanvändning så har den kristna världen med USA i spetsen varit betydligt värre.
Jag får känslan av att Dawkins, Harris och andra har förfallit till ren idealism i frågan om den muslimska terrorn och inte vill se västvärldens och i synnerhet USA,s agerande i mellersta östern som den materiella grunden för denna terrorism.
Dom tycks påstå att hela orsaken är Islam som religion. Alltså att det är mänskliga ideer enbart som orsakar den muslimska terrorn och att man då kan kasta ur sig vad som helst i sin kamp mot dessa ideer. Jag tror dom hamnar fel här, ungefär som Christoffer Hitchens gjorde i frågan om kriget i Irak och att detta fel enbart kan leda till ökad stigmatisering av muslimer som grupp och ökat hat, med ännu mer låsta positioner och sannolikt mer våld som följd.

Skriv en kommentar