Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2016
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Trosbekännelsen 2016 #svenskakyrkan

Vi har tillit till Gud Förälder halvsmäktig,
himmelens och jordens metaforiska skapare.

Vi har också tillit till att Jesus var en bra människa,
Hens enfödda barn, vårt föredöme,
bildligt talat avlad av den helige Ande,
född av Maria,
pinad av cis-mannen Pontius Pilatus,
korsfäst, död och begraven,
nedstigen till “dödsriket”,
på tredje dagen “uppstånden” igen ifrån de döda,
uppstigen till “himmelen”,
bildligt talat sittande på halvsmäktig Gud Förälders vänstra sida,
därifrån inte igenkommande till att döma
levande och döda, för det vore ju orättvist,
om vissa blev dömda men andra inte,
så domen har vi tagit bort.

Vi har också tillit till Muhammed,
en velig allmännelig kyrka,
där man får tro vad man vill,
allas samfund, “syndernas” förlåtelse,
och de dödas begravning efter ett lagom långt liv.

_________________________

*All brist på språkkänsla och teologisk konsekvens är avsiktlig och i enlighet med riktlinjerna för den nya Kyrkohandboken. Den som inte är bekväm med trosbekännelsen är fri att byta den mot en annan, ändra den, eller tolka om den efter eget gottfinnande. Vi hoppas att ingen blivit kränkt och vill passa på att be om ursäkt om någon upplever korset i logotypen som exkluderande.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Elina
Tid: 8 November 2016, 13:25

Nice 🙂 Jag är troende, men inte medlem i svenska kyrkan utan är frikyrklig. Men du sätter fingret på nåt, som tyvärr drabbat många kyrkor idag, inte bara svenska kyrkan. Vi liksom ber om ursäkt för att vi har den tro vi har, trots att den är hela poängen med att vi samlas. Svenska kyrkan törs inte visa upp korset, och i andra kyrkor törs man inte stå för det som står i bibeln trots att den är det trosdokument vi utgår ifrån, Guds ord (och det oftast av den enkla anledningen att man inte kan tolka den rätt.) Man liksom skäms och ber om ursäkt för det mest centrala och fundamentala i tron. Tar man bort korset, Jesus, bibeln – då är vi ju bara en förening som tycker om att fika och sjunga allsång tillsammans. Och börjar man stoppa in Muhammed och yoga dessutom, då… ja. Men nice att du skrivit detta. Man får perspektiv. Lätt att bli hemmablind, när man bara vistas i “sina egna kretsar”. Bra att få ett perspektiv utifrån, så vi ser var vi brister. En kyrka med lite självdistans och villighet/ödmjukhet, att utvärdera sig själv ska kunna se det ändå, men ibland kan det vara lurigt. En del är så självklart för en att det kan bli “osynligt”. Så, tack 🙂 I will keep this in mind…

Kommentar från Anders Åberg
Tid: 14 November 2016, 12:09

Elina
Lustigt att du använder ordet “hemmablind” för det är väl just det som är orsaken till att folk har dom religioner dom har.
Annars tycker jag det är väldigt bra att den svenska kristendomen urvattnas till oigenkännelighet och att religiösa människor känner att det inte längre går att stå för alla vidrigheterna i gamla testamentet. Jag tolkar det som dödsryckningar för en lära som passerat sitt utgångsdatum med mycket bred marginal.

Skriv en kommentar