Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2016
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Sterotyper genom historien – Tegelprinsessan från 1200-talet

Vissa saker förändras bara långsamt. Hur ser idén om en prinsessa ut, till exempel – prinsesskrona, klänning, långt hår, mantel? Just dessa attribut finns med i vad som ser ut som en bevarad barnteckning på tegelsten från 1200-talet. För den som har sett nutida barnteckningar av prinsessor ser teckningen väldigt nutida ut. Så här beskrivs bilden av textilexperten Helena Persson:

Som det anstår en prinsessa har hon en krona, och håret är troligen uppsatt i flätor. Just det synliga håret är det som visar att teckningen sannolikt avbildar en prinsessa – hade det varit en drottning borde håret ha varit uppsatt eller täckt.

Över axlarna har hon antagligen en mantel, och den tycks vara av hermelinpäls. Under vintern blir hermelinens päls vit, medan svansspetsen för blir svart. De spridda långa inristningar över manteln kan tolkas som att de ska föreställa de svarta hermelinsvansarna som stod ut mot i den vita pälsen, vilket var höjden av lyx – och förbehållen de kungliga, passande för en prinsessa!

Plagget på överkroppen är inte helt klart, men en gissning, baserad på linjen vid höften och de lite mer oklara linjerna runt bysten och midjan, är att hon är menad att bära en surcot ouvert, alltså en surkot utan ärmar, över en kjortel.

Historien lever kvar. Läs mer hos stadsarkeologerna på Historiska museet. Tack till Charlotte Hedenstierna-Jonson för tips!

Bookmark and Share

Skriv en kommentar