Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2016
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Kulturell överföring av kunskap hos humlor

I ett av de snyggare experiment jag sett har forskare lyckats visa på kulturell överföring av kunskap (kulturell överföring = lära sig färdigheter av andra). Man använde sig av Mörk jordhumla (Bombus terrestris), en vanlig kolonilevande art i våra trädgårdar. Dessa fick lära sig att hitta mat i artificiella blommor (de blå ringarna i filmen ovan). Efter att de hade lärt sig detta puttade man de artificiella blommorna längre och längre in under en plexiglasskiva. En del bin lärde sig efter lång träning att dra ut blomman för att komma åt maten i mitten (av alla bin man testade var det bara två stycken som lärde sig samma färdighet spontant – utan träning). Till slut hade det gått så långt att vissa bin (men inte alla) lyckats lära sig att dra ut blomman med hjälp av ett snöre, som ni kan se på filmen.

Då vidtog det verkliga experimentet. Man lät nu bin som inte hade fått vara med på inlärningsexperimentet observera bina som fått lära sig snörtricket. Denna observation tvingade man bina till genom att först stänga in dem i en plexiglaskammare så de inte kunde röra sig, ge dem lite mat och vänta två minuter så de lugnade ner sig. Sen placerade man kammaren så att de instängda bina såg försöksuppställningen, släppte in bin som kunde snörtricket och lät dem hämta mat. Varje observatörsbi fick titta på tio lyckade snördragningar. Sen släppte man in observatörsbiet i en likadan arena (man tvättade arenan med sprit och bytte snören emellan  – bin har både synsinne och luktsinne, så lukter hade kunnat störa experimentet) och lät dem försöka.

Nu grejade 60% av försöksbina snörtricket – någon sorts “kunskap” hade överförts från kunniga bin till observatörsbina! Dock tog det lika lång tid för observatörsbina att lära sig utföra hela proceduren som det tog för de två enda bin som lärde sig spontant att först komma på hur det fungerade. Forskarna spekulerar i att det bina lärde sig var platsen de skulle utforska (änden på snöret), inte exakt vad de skulle göra. Fortsättningsvis satte man in kunniga bin i nya kupor och kunde observera hur kunskapen spred sig i fler samhällen i flera led. Man utförde vidare kontroller och sidoexperiment, men jag tror ni fått med er det väsentliga.

Notera flera saker det här experimentet belyser. Väldigt enkla nervsystem (nåja) kan lära sig väldigt komplicerade saker (nåja). Och de kan lära sig dem genom att observera varandra. Det här betyder inte att “bin är som treåringar” eller någon liknande dumhet man brukar skriva när till exempel kråkfåglar eller apor löser liknande problem (kråkfåglar som fiskar mat ur provrör, till exempel, eller schimpanser som fiskar termiter). Det betyder bara att nervsystem är utformade på ett sätt som gör inlärning möjlig och att sådana enkla inlärningsförmågor kan ge upphov till överföring av kunskap mellan individer om individer lär sig saker genom att iaktta andra (så kallad kulturell överföring).

Däremot är det en hopp i förmågor till oss människor – vi kan inte bara lära oss av varandra utan även lägga kultur till kultur och ackumulera kunskap till den komplexa världsbild vi har idag. Inget djur – inget – är i närheten av detta.

Alem S, Perry CJ, Zhu X, Loukola OJ, Ingraham T, Søvik E & Chittka L 2016 Associative Mechanisms Allow for Social Learning and Cultural Transmission of String Pulling in an Insect. PLoS ONE.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från per
Tid: 7 October 2016, 20:33

Fantastiskt intressant! Jag skall ta det med mina elever vid tillfälle, gymnasienivå.

Men en fråga. Varför är det dumt att jämföra en kråkfågel med en mänsklig treåring vad gäller intelligens?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 11 October 2016, 12:06

Hej Per,
Jag kommer att återkomma till den frågan inom en snar framtid, för den kräver ett eget blogginlägg.

Skriv en kommentar