Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2016
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Svenska kyrkan är en “oseriös prenumerationstjänst”

Det har varit stor uppståndelse i Svenska kyrkan kring hemsidan http://www.offentligt.se/ som erbjuder utträde ur kyrkan via nätet. Nu har Kyrkans tidning letat upp och intervjuat skaparen, Emanuel Karlsson.

Vem är du? Har du någon kristen koppling?
– Jag är programmerare. Jag har ingen kristen koppling och är inte troende. Jag tror att jag motsvarar en genomsnittsvensk så tillvida att jag är uppvuxen i en kristen kultur men har aldrig varit troende.
Varför startade du sajten? Hur fick du idén och när?
– Anledningen till att jag startade sajten är jag är uppriktigt förvånad över att Svenska kyrkan har så många medlemmar med tanke på hur få som betecknar sig som troende i dag. Jag misstänker att de flesta medlemmarna är ”soffliggare” som blivit anslutna utan att göra ett aktivt val i vuxen ålder och inte kommer sig för att lämna Svenska kyrkan på grund av ett otidsenligt och lite krångligt utträdesförfarande.
– Jag tror att många till och med är medlemmar utan att veta om det. Detta eftersom man fram till och med 1996 blev medlem oavsett om man döptes eller ej.
[…]
Berätta hur den fungerar, hur ser ett ärendes gång ut från det att du får in en anmälan till att en person har utträtt?– När tjänsten lanserades fick utträdaren signera genom att rita en signatur direkt på skärmen som automatiskt påfördes den ifyllda blanketten. Blanketten mejlas därefter till den församling som medlemmen tillhör. Kravet för utträde enligt kyrkoordningen är att utträdesansökan är egenhändigt undertecknad. Rent juridiskt görs i dag ingen skillnad mellan underskrift på skärm och på papper. Det är varje församling för sig som beslutar om utträde. Många församlingar accepterade också inledningsvis utträde genom detta förfarande.
– Efter den första helgen hade närmare 9 000 utträdesansökningar gjorts genom tjänsten. Sajten uppmärksammades även ganska stort i media. I samband med detta gick Svenska kyrkan ut centralt och uppmanade församlingarna att inte godkänna utträde utan signatur på papper. Detta med motiveringen att signatur på papper säkerställer att avsändaren är den rätta. Jag tycker det är en märklig inställning eftersom en underskrift på papper också kan göras av vem som helst.
– Mot bakgrund av Svenska kyrkans agerande signeras numer blanketterna med Bank-ID, den säkraste formen av signering som erbjuds i Sverige i dag. Svenska kyrkan vägrar emellertid fortfarande att acceptera utträdesansökningar som ingivits genom min tjänst och de har inte gett några kommentarer kring säkerheten om Bank-ID.
– Jag kan inte tolka det på annat sätt än att Svenska kyrkan fått kalla fötter när det kommit in så många utträdesansökningar på så kort tid och vill försvåra möjligheterna att lämna. Vad jag vet är det mest oseriösa prenumerationstjänster som i dag vill försvåra uppsägning av medlemskap, som gör så.
[…]
Vad tjänar du på sajten, när den är gratis för användarna?
– Jag tjänar ingenting på sajten. Den är 100 procent gratis och har ingen reklam. Jag gör detta delvis för att jag gillar att driva teknikutvecklingen framåt, delvis för att jag tycker det är fel att så många är med i Svenska kyrkan utan att aktivt ha valt att vara medlemmar i vuxen ålder. Till skillnad från andra organisationer förnyar man ju inte sitt medlemskap i Svenska kyrkan aktivt varje år.

Det är bara att tacka Emanuel Karlsson för hans insats. Den här sidan behövs verkligen.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Johan
Tid: 20 October 2016, 16:21

Tack!
Har tänkt gå ur varje gång jag fått deklarationen men aldrig fått tummen ur. 35 års påtvingad medlemskap avslutad.

Tack för en bra blogg förövrigt.

Kommentar från Rosemari
Tid: 22 October 2016, 9:21

När vår yngste son dog kom präster hem till oss med mat och hjälpte oss i vår ångest. Vi kunde inte sov, de hjälpte oss med sömnpiller. Om ni tat bort kyrkan från oss som drabbas av tragedier – är ni redo att hjälpa människor i kris? Eller vill ni bara förstöra?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 22 October 2016, 9:47

Vi vill inte ta bort någonting. Finner du tröst hos kyrkan så varsågod. De som finner tröst någon annanstans är fria att gå dit. Det enda vi vill är att kyrkan ska fungera under samma villkor som alla andra organisationer. Humanister som vill hjälpa människor i den typen av kris ni hamnade i brukar söka sig till Jourhavande Medmänniska, en tjänst där icke-religiösa och religiösa arbetar sida vid sida för att skänka tröst och medmänsklighet. http://www.jourhavande-medmanniska.se/

Skriv en kommentar