Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Länkar

juni 2019
M T O T F L S
« maj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

Det kulturella djuret: om människans evolution och tänkandets utveckling

”Kunnigt och pedagogiskt om människans särart.”
Leonidas Aretakis i DN Kultur 2019-08-01

”Upplysande och tankeväckande, ibland rentav njutbar.”
Merete Mazzarella i SVD Kultur 2019-08-13

För några miljoner år sedan tillverkade våra förfäder de första stenverktygen. Sedan hände märkligt lite på två och en halv miljoner år. Det är först de senaste tusentals åren som den teknologiska utvecklingen tagit ett rejält språng. Vi har skapat städer, skrivit symfonier, byggt månraketer, internet och Nya Söderstadion samtidigt som höjdpunkten på den kulturella utvecklingen i övriga djurriket fortfarande är att använda två stenar för att knäcka nötter. Vad var det som hände?

I Det kulturella djuret får du ta del av den senaste forskningen om hjärnan, inlärning och den informationshantering som är unik för människan, och med vilken vi förändrat både världen och oss själva. På vägen får du också lära dig en hel del om övriga djurriket: Är kråkor verkligen smartare än femåringar? Har encelliga toffeldjur ett minne? Och vad är likheten mellan en myrstack och en mänsklig hjärna? Framför allt får du lära dig allt om den biologiska och kulturella evolution som gjort oss till dem vi är idag.

Patrik Lindenfors är forskare i biologisk och kulturell evolution vid Stockholms universitet. Han har tidigare utkommit med böckerna Samarbete: människans väg till framgångSekulär humanism och Gud finns nog inte.
_________________________________________________________

”Patrik Lindenfors levererar på topp när det gäller den tredje uppgiften. Han är forskare i biologisk och kulturell evolution vid Stockholms universitet. Och skriver – oftast – lättläst, till och med riktigt underhållande. Här är det någon som har ansträngt sig för att göra vetenskapliga rön så tillgängliga som möjligt. […] OK, men då är frågan: Är den här boken så pass spännande att den kan bräda en sommardeckare? Det kulturella djuret är skriven som en bladvändare med fokus på att titta på den stora väven av vår existens och kolla särskilt på vissa trådar från djurriket och olika mönster. Och ja, det är rätt rafflande. Om man gillar att förstå sig själv bättre och nya rön inom hjärnforskning. […] Många som vaskar guld får leta länge. Men det finns de som kan tillräckligt för att hitta de riktiga godbitarna och som gillar att dela sin glädje över det med andra. Patrik Lindenfors verkar tillhöra den gruppen.”
Marie Eriksson i Nyhetsmagasinet Syre

Det låter tungt och det låter svårt, men författaren har lyckats skriva så att det istället blivit en mycket bra och spännande bladvändare. Boken är i vissa delar roligt skriven, fullspäckad med kunskap i ett brett spann och somliga av exemplen som ges är helt häpnadsväckande … passar såväl på universitetet som den allmänt vetgirige.”
Therese Nordholm i BTJ-häftet nr 12, 2019

Bookmark and Share

Skriv en kommentar