Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

July 2020
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Är Sverige på korståg?

I Mississippi har man nyligen röstat för att ta bort sydstatsflaggan ur delstatens flagga. Beslutet känns högs rimligt eftersom sydstatsflaggan är en symbol för de delstater som var villiga att gå i krig för att behålla slaveriet. Men hur långt bör man gå för att slå sig fri från gamla symboler. Borde vi till exempel fundera ett varv till över vår egen svenska flagga?

På Wikipedia illustreras ”Svenska insatsen i Afghanistan” med en bild på en tungt beväpnad svensk soldat ovanpå ett militärfordon. Bakom honom vajar något som i sammanhanget mycket väl kan tolkas som en korstågsfana. Att ett av världens mest sekulära länder fortfarande har det kristna korset som sin främsta symbol är faktiskt remarkabelt.

Den svenska flaggan är ett tydligt exempel på hur hemmablind man kan bli för sina egna symboler. Medan det är ganska troligt att många Afghaner direkt associerar flaggan till kristendomen är det förmodligen väldigt få svenskar som särskilt ofta reflekterar över den religiösa kopplingen. Men hur hade du själv reagerat om det körde militärfordon med saudiarabiska flaggor på svenska vägar? (Saudiarabiens flagga innehåller den muslimska trosbekännelsen.)

Den svenska flaggan är fullt jämförbar med Saudiarabiens – båda är religiösa fanor som fungerar som symboler för sina länder. Som seriell utlandssvensk klappar mitt hjärta lite extra för det svenska: för skärgård, fjäll och Öppna landskap, sill & nubbe på midsommar, jul och påsk – samt flaggan. Motsvarande känslor väcks förmodligen hos saudier. Men det där religiösa inslaget – hade det inte känts lite aptitligare med en mer neutral symbol för Sverige, som till exempel tre kronor[1]?

Vi haft religiöst förtryck i Sverige under många århundraden, något som flaggan symboliserar. Inte på saudisk nivå, men det är faktiskt bara de senaste 70 åren vi haft en någorlunda vettig religionsfrihet där livsåskådnings-minoriteter accepters i samhället – fullständig religionsfrihet infördes så sent som 1952!

Om det är kopplingen till slaveriet som är avgörande för vad som är problematiska symboler har kristendomen inte särskilt mycket att skryta med. I diskussionen om slaveriet i Nordamerika fanns kristna på båda sidor i konflikten, men de som argumenterade för slaveriets bevarande hade fler bibelord att drämma i huvudet på sina meningsmotståndare än slaveriets motståndare. Trots att det finns utrymme för förbud mot både att äta skaldjur och att klä sig i tyg av olika garn i Bibeln, så finns det märkligt nog inget förbud mot slaveri. Och konflikten om det nordamerikanska slaveriet fördes mer än 1800 (ettusen åttahundra!) år efter Jesus. Behövs sådana tidsperspektiv har vi i så fall ännu ingen möjlighet att avgöra om nazism och kommunism är bra eller dåliga ideologier.

Hade jag fått välja hade jag som sekulariserad svensk gärna sett en annan symbol än korset för vårt vackra land. Det finns inkluderingsargument – de flesta i Sverige är inte längre bekännande kristna, många har ingen religion alls och andra har en annan religiös tillhörighet. Det finns historiska argument – kristendomen är inte det historiska arv som varit mest positivt för landet då den kristnade överheten gav sig på att utrota ursprungsreligionerna; ingen mångfald tillåten. Det finns symboliska argument – borde vi inte ha en enande symbol för landet istället? Det finns politiska argument – nu när vi är inne i en fas då vi omvärderar historiska symboler kanske det även vore dags att verkligen tänka igenom det svenska symbolspråket.

Så här kan man fortsätta. Mot varje argument står helt enkelt det faktum att få personer vill byta ut den svenska flaggan. Flaggans utformning kan dessutom tyckas vara oviktig (även om symbolfrågor onekligen är nog så viktiga för de som välter statyer). Men det handlar också om hemmablindhet – ”Vadå kristen symbol, symbolers betydelse förändras – flaggan är svensk!” Vi får nog dras med den svenska flaggan länge än, liksom vi verkar fast med monarkin. Vår historia har blivit vår nutid och symbolerna är som inristade i urberget.

Men om historien är det slutgiltiga trumfkortet i sådana här diskussioner hade det väl varit läckrare med en flagga med Torshammaren på, samt valmonarki som statsskick där vi medborgare får rösta om vem som ska vara kung? Vi har många historiska traditioner att hämta inspiration från, då är det dumt att låsa sig vid symboler för de som senast hade övermakten.

—————————————————————-

[1] Det finns de som hävdar att de tre kronorna är en symbol för de tre vise männen eftersom de användes så på andra ställen, men det finns inga definitiva evidens för detta. Det finns också en nationalromantisk teori om att de är symboler för Tor, Oden och Frej. Bristen på kunskap gör att de kan symbolisera lite vad som helst. Förnuft, omtanke & ansvar?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Krister Nässén
Tid: 12 July 2020, 16:22

Tack för de kloka orden!

Kommentar från per
Tid: 26 July 2020, 23:54

Sveriges historia börjar i mångt och mycket med kristendomen. Oden Tor får nog mer ses som förhistoria. Slaveriet har ju bevisligen funnits i alla tider. Till det att de förbjöds och då i de kristna länderna.

Att det då fanns kristna på bägge sidor är ju en banal självklarhet.

Nej vi ska inte göra oss av med en så gammal symbol.

Kommentar från Sigurd
Tid: 28 July 2020, 17:00

Jag tycker att du har en poäng men att den har för långa anor för att det ska vara värt att förändra den. Som symbol fungerar den att samla människor med liknande bakgrund och kultur.

Skriv en kommentar