Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

July 2020
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Recension i Axess: Olika färg på utsidan

Varför bry sig om en bok av Charles Murray?

För er som inte känner till Murray så är han statsvetare och främst (ö)känd för sin bok The Bell Curve, skriven 1994 tillsammans med psykologen Richard Herrnstein. I boken gjorde de flera för tiden kontroversiella påståenden, som att IQ är ärftligt och har avgörande inflytande på människors framgång. Men det var framförallt IQ-jämförelserna mellan ”raser” som gjorde att boken fick hård kritik. Dock inte värre än att boken blev seriöst bemött och fick pryda omslaget på Time.

Nu när Murray återvänder till ämnet i boken Human Diversity. The Biologyof Gender, Race, and Class, är det frestande att helt enkelt ignorera den. Varför ge rasism mer uppmärksamhet än nödvändigt? Det går dock inte att avfärda Murray riktigt så enkelt. Dels refererar han i stora delar till gedigen forskning. Dessutom får hans böcker uppmärksamhet vad jag än gör – Murrays böcker är storsäljare i USA och är något stort där diskuteras det snart även i Sverige.

Min recension av Charles Murray 2020 Human Diversity: The Biology of Gender, Race, and Class i Axess.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar