Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2021
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Recension i Axess: Betahannarnas tjuvtricks

Evolutionspsykologen Gad Saad är ambitiös. Han vill med sin bok The Parasitic Mind (2020) inget mindre än att rädda den västerländska civilisationen från alla dem som vill kväsa kritisk debatt med politisk korrekthet och tysta rationaliteten.

Att rädda västerlandet är ett vällovligt syfte, det får man medge, men hur kväst och tystad är egentligen debatten? Saad tar själv stort utrymme i media och publicerar en strid ström av tidningsartiklar, intervjuer och podd-avsnitt i den populära egna podden The Saad Truth. Detsamma kan sägas om hans meningsfränder. Till exempel har Jordan Peterson, som skrivit rekommendation på bokens framsida, sålt över fem miljoner exemplar av sin 12 Rules for Life (2018). Så varför denna offerkofta?

Saad öppnar med att beskriva sin flyktingbakgrund. Detta är intressant då identitetspolitikens kritiker, som Saad tillhör, brukar mena att bakgrund inte ska spela roll – värdet av de åsikter man framför står fria från ens eget levda liv. Men nog spelar det roll. Och som han själv sammanfattar det: ”Det är svårt att slå mig i offer-olympiaden.” Saad menar att hans levda erfarenhet av att vara livslång minoritet är det som har gjort att han blivit en så högljudd försvarare av västerländska värden.

Min recension av Gad Saad 2020 The Parasitic Mind: How Infectious Ideas Are Killing Common Sense i Axess.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar