Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2021
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Glad påsk!

Det finns många skäl att ha en högtid i närheten av vårdagjämningen. Ett skäl är det gammaltestamentliga – att fira tillfället då Guds dödsängel dödade alla förstfödda pojkar utom de judiska. Ett annat är det nytestamentliga – att fira att vi är sådana syndare att Gud var tvungen att ta livet av sig, fast bara på låtsas.

Men det finns trevligare myter att fästa vikt vid, om man känner ett verkligt trängande behov av en myt så här års. En är berättelsen om Ēostre eller Ostara, en gemensam europeisk fruktbarhetsgudinna vars historiska kult gått förlorat i historiens töcken. Det påstods på 700-talet av den anglo-saxiska munken Beda venerabilis att det är från henne ordet “Easter” hämtades, men med tanke på den nit kristna visade i sin förföljelse av hednisk trosutövning betvivlas detta av nutida forskare*.

Annars kan man läsa om vår egen kärleksgudinna Freja, vars roll i vårens inträde gestaltas här ovanför av den danske tecknaren Peter Madsen som bland annat tecknat serien Valhall varifrån bilden är hämtad. (Det här har dock mer att göra med vårdagjämningen, så ursäkta ett sent välgångsönskning vad gäller denna högtid.) Det finns en ganska bra sammanfattning av Frejas bravader (och Brisingasmycket) på Wikipedia, särskilt på engelska. Som kärleksgudinna var Freja förstås speciellt hatad av prästerskapet – de är ju inte direkt berömda för sin välvilliga inställning till kärlek.


*Från Encyclopedia Britannica: The English word Easter, which parallels the German word Ostern, is of uncertain origin. One view, expounded by the Venerable Bede in the 8th century, was that it derived from Eostre, or Eostrae, the Anglo-Saxon goddess of spring and fertility. This view presumes—as does the view associating the origin of Christmas on December 25 with pagan celebrations of the winter solstice—that Christians appropriated pagan names and holidays for their highest festivals. Given the determination with which Christians combated all forms of paganism (the belief in multiple deities), this appears a rather dubious presumption. There is now widespread consensus that the word derives from the Christian designation of Easter week as in albis, a Latin phrase that was understood as the plural of alba (“dawn”) and became eostarum in Old High German, the precursor of the modern German and English term. The Latin and Greek Pascha (“Passover”) provides the root for Pâques, the French word for Easter.
Gå inte på faktoiden om Ishtar som cirkulerar på nätet.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar