Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2021
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Recension i Axess: Vem tänker var?

Annie Murphy Pauls bok The Extended Mind återges en interaktion mellan Nobelpristagaren i fysik Richard Feynman och historikern Charles Weiner. Den senare refererar i förbifarten till Feyn­mans anteckningar som ”en berättelse om hur tänkandet hände, dag för dag”. ”Nej”, menade Feynman, ”jag tänkte på papperet.” ”Nja”, säger Weiner, ”tänkandet hände i ditt huvud, men berättelsen finns i anteckningarna”. ”Nej, det är inte en berättelse om hur jag tänkte”, framhärdar Feynman. ”Det är själva tankeprocessen. Man måste tänka på papper och det här är papperet. Ok?”

Den som någonsin försökt lösa ett någorlunda komplicerat matteproblem förstår precis vad Feynman menar. Med enbart sin nakna hjärna står man sig slätt. Komplext problemlösande underlättas betydligt av att ha papper, penna, miniräknare och böcker – för att inte tala om fördelen av att ha tillgång till en dator. För att lösa komplexa problem behöver man tänka utanför hjärnan (som undertiteln till Pauls bok lyder).

Men vad innebär det, mer specifikt? Jag förväntade mig att Annie Murphy Pauls bok skulle handla just om betydelsen av och risken med olika hjälpmedel för att inhämta nya idéer, som tankeförstärkare och som avlastning för minnet. Men Paul tar ett helt annat grepp och delar istället upp tänkandet utanför hjärnan i att tänka med kroppen, tänka med omgivningen och att tänka med andra.

Min recension av Annie Murphy Paul 2021 The Extended Mind: Thinking Outside the Brain i Axess.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar