Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2008
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Palin pratar forskningspolitik

Sarah Palin är en läskig kvinna. Nu har hon gjort ett forskningspolitiskt uttalande. Det är väl inte världens mest underbyggda, om man säger så.

“You’ve heard about some of these pet projects they really don’t make a whole lot of sense and sometimes these dollars go to projects that have little or nothing to do with the public good. Things like fruit fly research in Paris, France. I kid you not.”

Om man inte är biolog kanske det här inte låter så märkligt. För varför ska USA betala en massa pengar för forskning på bananflugor, och i Frankrike? Problemet är att bananflugor sedan länge är ett etablerat modellsystem för att studera genetik, och forskning är oerhört internetionell.

Jag hittade det här klippet på PZ Myers blogg, följer ni inte den bloggen så gör det. Myers har ett sätt att uttrycka sig på som är vasst och välformulerat. Den här gången blir han arg:

“This idiot woman, this blind, shortsighted ignoramus, this pretentious clod, mocks basic research and the international research community. You damn well better believe that there is research going on in animal models — what does she expect, that scientists should mutagenize human mothers and chop up baby brains for this work? — and countries like France and Germany and England and Canada and China and India and others are all respected participants in these efforts.

Yes, scientists work on fruit flies. Some of the most powerful tools in genetics and molecular biology are available in fruit flies, and these are animals that are particularly amenable to experimentation. Molecular genetics has revealed that humans share key molecules, the basic developmental toolkit, with all other animals, thanks to our shared evolutionary heritage (something else the wackaloon from Wasilla denies), and that we can use these other organisms to probe the fundamental mechanisms that underlie core processes in the formation of the nervous system — precisely the phenomena Palin claims are so important.”

Sarah Palin är en läskig kvinna.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar