Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Din etik => Guds etik

Vad är den gudomligt givna etiken? Av någon anledning brukar den stämma väldigt väl överrens med personlig övertygelse. Är du konservativ? Då är din Gud också konservativ. Är du tillåtande och liberal? Då är även din Gud det.

Fast det “visste” vi ju redan? Förvisso, men nu finns det även vetenskapliga data att styrka tesen. Dessa redovisas i en studie i Proceedings of the National Academy of Sciences of the Unites States of America (PNAS).

Forskarna fann att människors etiska ställningstaganden var signifikant mer korrelerade med vad de beskrev som sina gudars etiska åsikter än de åsikter som de beskrev att deras medmänniskor hade. När forskarna manipulerade människors etiska ställningstaganden så ändrade sig även deras gudars åsikter, men inte det som de beskrev som sina medmänniskors åsikter. Slutligen fann forskarna att samma regioner aktiverades när försökspersoner resonerade om sina egna etiska övertygelser som när de resonerade om sina gudars regler, men inte när de resonerade om andra människors övertygelser. De regioner som aktiverades när försökspersonerna resonerade om gudomliga regler var sådana regioner som aktiveras då man reflekterar över sig själv.

Forskarna som gjorde studien drar slutsatsen att “Troende använder ofta sin tro om Guds regler som moralisk kompass, men denna kompass verkar vara beroende på redan existerande etiska ställningstaganden.”

Där ser man. Kan vi lägga ner religionerna nu och börja resonera om etik istället? Javisst ja, det gör vi redan – även religiösa debatterar. Inte så konstigt eftersom det inte finns några enhetliga etiska regler att hålla sig till (och även när reglerna är tydliga ignoreras de allt som oftast). Nog är det väl dags att kapa de sista banden till det som brukar kallas den “judeo-kristna etiken”. Enligt den här forskningen finns den ju inte ens.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från alicia h.
Tid: 4 January 2010, 9:58

Nu ska jag citera det klokaste Rudolf Steiner faktiskt sagt — och förvånande nog är det väldigt klokt (han, av alla människor!):

“The human being wishes to stand at the topmost place in the world. But he does not dare to pronounce himself the pinnacle of creation. Therefore he invents gods in his own image and lets the world be ruled by them. When he thinks this way, he is thinking religiously.”

Kommentar från Inga L.
Tid: 4 January 2010, 16:16

Visst “visste” vi. Och det kan vara bra att ha den här undersökningen och liknande i minnet. Men inte kan man slå en troende i huvudet med sådana argument.
Dom “vet” ju (känner) något helt annat. ”Det är bara så.”
Tycker nog synd om oss, som inte har deras kontakt med andevärlden. Dessutom kan de ju bikta sig eller be sin gud om förlåtelse osv. när de kommer på att de gjort/ haft/ tyckt fel.
Jag brukar lyssna på radioandakterna och det är faktiskt rätt intressant. Senast i söndags från någon frikyrka i Småland. Handlade just då om att ”höra gud” och hans kommentarer till egna fel och brister.
Så jag håller inte helt med forskaren, vad han nu hette, som skrev i AB för någon tid sedan (du refererade till hans krönika). Han ville att SR skulle slopa alla andakter. Men jag tycker att de ger rätt bra kunskap om motståndaren så att säga. Dessutom kan det väl även vara service till äldre och sjuka som redan är troende.
Det unnar jag dem faktiskt.
Det skulle vara intressant att veta vilka som egentligen tar del av dessa sändningar, inte bara i “vetenskapligt” syfte som jag, utan verkligen ”deltar”. Jag undrar om de värvar några nya själar.

Egentligen tänkte jag skriva om något helt annat. Vad har hänt med texten på Humanistbloggen? Svårläst tycker jag med den breda kolumnen. Jag kan inte längre skumma texten, genom att fokusera nånstans i mitten, utan måste nu läsa en rad i taget.
Är det fel på mig eller?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 4 January 2010, 19:04

Inga L,
Jag har bett en vän att ge Humanistbloggen en ansiktslyftning. Själv tycker jag den har blivit bättre med det bredare formatet. Hoppas du vänjer dig.

Skriv en kommentar