Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Inte för att Gud straffade Haiti, men nog gjorde Han väl det ändå?

Hur extrema åsikter finns egentligen representerade hos den svenska kristenheten? Här en ledarkommentar från tidningen Världen Idag apropå Pat Robertsons uttalande att Haitierna får skylla sig själva eftersom deras förfäder för 200 år sedan “slöt ett förbund med djävulen” (i verkligheten utövade de en voudoun-ceremoni). Frågan ledaren ställer är – på fullt allvar – “Straffade Gud Haiti?”

Denna tidning har ingen anledning att försvara Robertson och man kan ifrågasätta ordval och tidpunkten för hans uttalande. Men Robertsons frågor är väl värda att beakta. Och de borde inte vara främmande för dem som har en bibliskt rotad världsbild.
[…]
Kulturer, med inslag av ödestro, rädsla för andar i naturen och cykliskt tänkande, har rent generellt svårt att utveckla samhällsstrukturer som leder till ekonomisk, social och demokratisk utveckling. Allt detta är viktigt för att en jordbävning ska få begränsade effekter.
Även New York Times tog upp detta på sin ledarsida den 15 januari. Man beskriver hur fattiga länder, likt Haiti, ofta har en uppsjö av kulturella influenser som motverkar utveckling, och i Haitis fall är voodoo en sådan negativ influens.
[…]
Det är en djupt bibliskt rotad tanke att hjälpa medmänniskor i nöd. Men det är lika bibliskt att inse att varje kultur har både goda och dåliga inslag, även den svenska och den haitiska.
Det är också en välgrundad kristen övertygelse att det finns en andlig värld och att det finns konsekvenser för olika ageranden.

Jag tror han menar att Robertson har fel, fast rätt, fast fel, men ändå rätt.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Björn Nilsson
Tid: 21 January 2010, 11:56

!Världen idag! är väl en samling tokkristna som inte förtjänar så mycket uppmärksamhet. Men det här citatet …

“Kulturer, med inslag av ödestro, rädsla för andar i naturen och cykliskt tänkande, har rent generellt svårt att utveckla samhällsstrukturer som leder till ekonomisk, social och demokratisk utveckling. …”

tycker jag faktiskt passar in rätt bra på just en del tokkristna grupper som tror att allt är förutbestämt, att det finns onda andar och att Jesus skall komma tillbaka. Och ett land där det finns många sådana, och som har väldigt svårt att lösa sina problem numera, är ju USA … samband?

Skriv en kommentar