Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2010
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Kategorier

De sju budorden som etikens grund

Det blir lite konstigt när de bästa exemplen på varför religion inte är någon bra grund för vår moral presenteras av religiösa själva. Här intervjuar Ann Widdecombe Christopher Hitchens och Stephen Fry om de 10 budorden.

Notera hur Widdecombe – när hon ska räkna upp budorden och försöka framhålla dem som självklart goda – praktiskt nog glömmer bort de tre första. Har ni dem inte fräscht i huvudet så finns listorna här (listor i plural eftersom det blir olika budord beroende på hur man räknar, så givetvis har många kristna sekter sin egen lista).

(Nej, det är inte Terry Jones från Monty Python som gjort comeback i ännu en kvinnoroll, Widdecombe pratar faktiskt sådär. Man får anta att det ligger henne i fatet när hon försöker värva anhängare.)

Vad är det Humanistiska alternativet till budord från bronsåldern? Det är något som brukar gå under samlingsnamnet moralfilosofi, eller etik. Lite kort kan man säga att moral och etik är något som människor måste komma överrens om sinsemellan. Det är ingenting en gång inskrivet i sten för att sedan aldrig förändras, utan det är något som är föränderligt genom historien.

Föränderligheten är en välsignelse. Tänk om vi fortfarande hade haft samma moraluppfattning som på medeltiden? Om slaveriet fortfarande existerat, som på Jesus tid? Nej tack. Bättre kan vi, helt uppenbarligen.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar