Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2010
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Kategorier

Hokus pokus (Hoc est enim corpus meum)

Nej, det är inte katolska präster som avses med rubriken, utan hemsidan bibeltrolleri.se, samlingsplatsen för Sveriges kristna trolleriartister. Man förväntar sig på något sätt att de kör de vanliga tricken. Ni vet, förvandlar vatten till vin till blod, kex till kött, helar sjuka, går på vatten, ja ni förstår. Lite förvånad blir man då av att läsa en intervju med en av prästerna trollkarlarna i Dagen.

Vilket är ditt bästa trick?
– Bägarspelet, världens äldsta trolleritrick. Man har tre bägare som man flyttar om och så dyker det upp bollar här och där. Folk brukar stå som fågelholkar.

Teologiutbildningarna i Sverige är uppenbarligen inte vad de brukade vara om bägartricket är höjdpunkten.

P.S. Ifall ni har glömt bibelhistorien om Elia så kommer det här en klassisk del av berättelsen. Så här går det till när man verkligen trollar med Guds hjälp. Från Kungaboken, kapitel 18, verserna 20-40.

Achav skickade bud runt hela Israel och lät samla profeterna på berget Karmel. Där trädde Elia fram inför hela folket och sade: “Hur länge skall ni hålla på så här och inte veta vilket ben ni skall stå på? Är det Herren som är Gud, så följ Herren, är det Baal, så följ Baal.” Men de svarade inte ett ord. Då sade Elia till dem: “Jag är den ende av Herrens profeter som är kvar, medan Baals profeter är fyrahundrafemtio. Ge oss nu två ungtjurar, och låt dem välja den ena åt sig. De får stycka den och lägga den på veden, men de får inte tända eld. Den andra tjuren gör jag i ordning och lägger på veden, utan att tända eld. Sedan anropar ni er gud och jag anropar Herren; den som svarar med eld, han är Gud.” Folket sade ja till förslaget. Då vände sig Elia till baalsprofeterna. “Välj ut en av tjurarna och gör i ordning den”, sade han. “Ni får börja, ni är flest. Anropa er gud, men tänd inte någon eld.” Då tog de den tjur de hade fått och gjorde i ordning den. Sedan åkallade de Baal oavbrutet från morgonen ända till middagstiden: “Baal, svara oss!” Men det kom inget ljud och inget svar. Då började de hoppa kring altaret som de hade rest. Vid middagstiden hånade Elia dem. “Ropa högre!” sade han. “Han är ju gud, men han har väl sitt att sköta, han kan ha gått avsides eller vara ute i något ärende. Kanske han sover och måste vakna först!” De ropade ännu högre och sargade sig med knivar och spjut som de brukade, så att blodet flöt. Hela eftermiddagen fortsatte de i profetisk extas, ända till tiden för matoffret. Men det kom inget ljud, inget svar, inget tecken.

Elia kallade nu till sig folket, och de samlades omkring honom. Då satte han åter i stånd Herrens altare, som hade rivits ner. Han tog tolv stenar, lika många som Jakobs söners stammar, Jakob till vilken Herren sade: “Ditt namn skall vara Israel.” Av stenarna byggde Elia ett altare åt Herren, och runt omkring altaret lät han gräva ett dike, djupt och brett som ett stort sädesmått. Han staplade veden, styckade tjuren och lade den ovanpå veden. Därefter sade han: “Fyll fyra krukor med vatten och häll över offret och över veden.” Sedan sade han: “En gång till!” och därpå: “Ännu en gång!” och de gjorde som han sade. Vattnet rann ner runt om altaret, och även diket fyllde han med vatten.

När tiden för matoffret var inne trädde profeten Elia fram och bad: “Herre, Abrahams, Isaks och Israels Gud, låt det i dag bli uppenbart att du är Gud i Israel, att jag är din tjänare och att det är på din befallning jag har gjort allt detta. Svara mig, Herre, svara mig, så att detta folk inser att det är du, Herre, som är Gud och att det är du som har vänt deras hjärtan bort från dig.” Då slog Herrens eld ner och förtärde offret och veden, stenarna och jorden och slickade upp vattnet i diket. Folket såg vad som hände och föll ner på sina ansikten och ropade: “Det är Herren som är Gud, det är Herren som är Gud.” Men Elia sade: “Grip Baals profeter, låt ingen enda komma undan!” När profeterna hade gripits lät Elia föra dem ner till Kishonbäcken och avliva dem där.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar