Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2010
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Om barnläkarna själva får välja: omskärelse av flickor på sjukhus

En övning i logisk slutledningsförmåga? Prova det här:

  • Premiss 1: Det är bättre att omskärelse på pojkbebisar sker på sjukhus eftersom bebisarna då slipper köksbordskirurgi eller att bli skickade till länder som inte är lika petiga med om man skär i sina barn. (Den svenska inställningen.)
  • Premiss 2: Omskärelse av pojkar är inte ett lika allvarligt övergrepp som omskärelse av flickor. Omskärelse av flickor bör i rimlighetens namn kallas könsstympning.
  • Slutsats 1: Flickor bör i ännu högre grad skyddas från köksbordskirurgi eller att bli skickade till länder som inte är lika petiga med om man skär i sina barn.
  • Slutsats 2: Könsstympning av flickor bör därför ske på sjukhus.

Så här verkar amerikanska barnläkarförbundet (American Academy of Pediatrics) ha tänkt. De rekommenderar nu nämligen ett “kompromissförslag” vad gäller kvinnlig könsstympning. De menar att man lagvägen bör “sträcka ut en hand till familjer genom att erbjuda en ‘rituell rispning’, som att sticka eller skära små jack i flickornas klitoris.”

Inte skära bara rispa? Jag trodde det var ett dåligt skämt från min barndom, inte något man skulle stöta på i en rekommendation från ett barnläkarförbund. Här ett citat från förslaget:

Dessutom är “stympning” ett konfrontatoriskt begrepp som gör kommunikation omöjlig och som inte förmedlar ett respektfullt bemötande åt de många kvinnor som har fått sina genitalier förändrade och som inte ser sig själva som “stympade.” Det är en paradox att rekommendera “kulturellt informerad rådgivning” och sedan använda ett så okänsligt språk. “Kvinnlig genitalieskärning” (“Female genital cutting“) är en neutral, deskriptiv term.

Läs även pressmeddelandet från organisationen Equality Now som inte verkar ha samma slutledningsförmåga som amerikanska barnläkarförbundet. De hakar väl upp sig på de mänskliga rättigheterna (se artiklarna 12, 18 & 30) eller barnkonventionen (se artiklarna 3 & 6). Via Pharyngula.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Religiogustos
Tid: 7 May 2010, 11:29

Hutlöst! Bara termen omskärelse är ett retoriskt övergrepp.
http://religiovakt.wordpress.com/2009/07/25/kommentar-sjuka-religiosa-ritualer/

Skriv en kommentar