Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2010
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Ray Comfort tillrättavisar Stephen Hawking

Det var bara en tidsfråga innan någon kristen skulle påpeka de uppenbara luckorna i Stephen Hawkings resonemang. Först ut är den intellektuella giganten Ray Comfort, förut mest känd för att ha framhållit (den mänskligt framkorsade) bananen som ateistens största mardröm och för att ha givit ut en version av Charles Darwins Om arternas uppkomst med 50 sidor extra, där Comfort själv, med sin oefterhärmliga logik, ger sig på att motbevisa evolutionsteorin (förutom att han stal de tre första sidorna från en annan författare).

Ray Comfort menar att Stephen Hawking är “pinsamt ovetenskaplig” och framför själv det här argumentet för att bevisa sin poäng: “Sunt förnuft säger att om någonting hade egenskapen att kunna skapa sig själv från ingenting, då var det någonting inte ingenting utan någonting – en väldigt intelligent kraft av något slag.”

“Hawking has violated the unspoken rules of atheism,” the evangelist adds. “He isn’t supposed to use words like ‘create’ or even ‘made.’ They necessitate a Creator and a Maker. Neither are you supposed to let out that the essence of atheism is to believe that nothing created everything, because it’s unthinking. It confirms the title of another book I wrote, called, You Can Lead an Atheist to Evidence, but You Can’t Make Him Think. Nor should an atheist speak of gravity as being a ‘law,’ because that also denotes the axiom of a Law-giver. Laws don’t happen by themselves. But look at how careless the professor was, with his, ‘The Big Bang was the result of the inevitable laws of physics and did not need God to spark the creation of the Universe.'”

Det finns ett namn för den typen av hybris som Comfort lider utav: Dunning-Kruger-effekten.

(Tack till Pekka Strandroth för tips.)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Mats
Tid: 3 September 2010, 17:45

Kul med länken till Dunning-Kruger effekten. Hittade följande på engelska wikipedia.

Regardless of how pervasive the phenomenon is, it is clear from Dunning’s and others’ work that many Americans, at least sometimes and under some conditions, have a tendency to inflate their worth. It is interesting, therefore, to see the phenomenon’s mirror opposite in another culture. In research comparing North American and East Asian self-assessments, Heine of the University of British Columbia finds that East Asians tend to underestimate their abilities, with an aim toward improving the self and getting along with others.

Skriv en kommentar