Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

Bamse – gränsvakten

Bamse har gjort en brochyr tillsammans med Migrationsverket för barn i familjer som flytt till Sverige.

Problemet är bara att man förskönar och förringar utvisningsbeslut. Se här till vänster grävlingfamiljen som får avslag på sin asylansökan och blir utvisade till landet Varganien där de flydde ifrån. Bara en av teckningarna är en parodi, den andra är från den verkliga serien. Ser du vilken?

När grävlingfamiljen kommer tillbara till Varganien visar det sig inte vara så farligt. De flydde nog i onödan ändå! Att de inte fattade det från början!? Korkade flyktingar!

Dan Eliasson, generaldirektör på Migrationsverket, förstår inte kritiken.

– Man får inte tro att allt är nattsvart vid ett återvändande. Det finns till exempel återetableringsstöd och starta eget-bidrag. Ofta målar man återvändandet i alltför dystra termer, säger han.

– Jag tycker att fler myndigheter borde använda Bamse för att förklara sina verksamheter för barn.

Jo, det gick ju verkligen bra den här gången, så varför inte fortsätta?

Läs mer i Helsingborgs Dagblad (2), Aftonbladet, Svenska Dagbladet eller Newsmill.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Lille Skutt
Tid: 19 May 2011, 10:46

Jag tycker det var flera faktafel i Bamseserien som borde gjorts annorlunda.

För det första var scenerna när krokodilsoldaterna invaderade alldeles för snälla och idealiserar verkligheten. Åtminstone någon våldtäkt eller bestialist mord borde ha visats i detalj så att barnen känner igen sig.

För det andra borde den utvisade grävlingfamiljen ha hämtats på flygplatsen av elaka vargar, satt i läger och torterats ihjäl av islamiste… Förlåt, USA eller Israel ska det förstås vara. Höll på att göra bort mig där.

För det tredje borde den kaninfamilj som fick PUT ha satts i ett ghetto med andra kaniner i ett land bebott enbart av grisar. Man borde varit tydlig med att de alla blivit kriminella och antingen knarkat ihjäl sig eller blivit ihjälsparkade/huggna/skjutna av rivaliserande kaningäng innan vuxen ålder.

De få kaniner som överlever till vuxen ålder får gå arbetslösa på bidrag eller mocka i stian medan grisarna grymtar åt dem och sjunka ner i självförnedring innan de super ihjäl sig.

Alla utom en av kaninerna, som blir vänsterbloggare och krönikör, blir rik på att skriva böcker och föreläsa för politiker och skolbarn om hur det är att vara kanin och för pengarna fort som f-n flyttar från kaninflocken till ett griskvarter. Där sippar hon latte och rosévin dagarna i ända medan hon ivrigt argumenterar för att anledningen alla kaniner inte har det lika bra som hon är att grisar är onda och att det finns för lite socialism i världen.

Vi vill ju inte idealisera bilden på något sätt. Lika bra att lära ungarna från början att det troligen är kört för dem oavsett hur det går.

Det sista faktafelet i Bamseserien är förtstås det mest uppenbara: djur kan inte prata. Borde man inte förklara det för barnen i serien, så de inte förleds att tro en massa som inte stämmer med verkligheten?

Kommentar från Maria
Tid: 19 May 2011, 12:43

Klockrent analys från Lille Skutt!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 19 May 2011, 12:46

Om man inte gillar den förskönande analysen i Bameserien vill man på en gång ha skräckfilmsalternativet? Vad är det för klockrent med en sådan “analys?”

Skriv en kommentar