Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2011
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Abortdiskussionen gräver ner sig

Senaste (sista?) vändorna i abortdebatten.

Dagen: Gianna Jessen överlevde att bli aborterad – Den här berättelsen använder Dagen för att argumentera mot Mattias Irvings (Seglora Smedja) påpekande att inget aborterat foster är livsdugligt. Man förtiger det faktum att Irving talade om svenska aborter – där den absolut senaste gränsen går vid vecka 22 – och att Gianna Jessen aborterades i vecka 30 (!) (Samma vecka som mina egna barn föddes, för övrigt.)

Seglora Smedja: Dagen fortsätter förvirringen – Där Mattias Irving begripligt nog är ganska upprörd över Dagens medvetna förtigande av sanningen.

Men jag är inte förvånad. Så här har tidningen Dagen agerat i den här frågan ända sedan det första larmet i tidningen Dagens Medicin. Man har fört en slarvig journalistik där man konsekvent har rört ihop reflektoriska livstecken med livsduglighet. Man drar sig tydligen inte för att vilseleda sina egna läsare?

Den som någonsin har debatterat med kreationister – eller sett en sådan debatt – känner igen tricket Dagen använder sig av. Berätta inte hela sanningen, och om det tjänar din sak – ljug dig blå. Oärligt så det förslår, och tvärs emot den etik man säger sig företräda.

Det känns som abortdiskussionen nått vägs ände för den här gången. Jag känner mig lite mer upplyst än innan debatten startade och hoppas samma sak gäller för er. Tack Mattias Irving för en räcka bra inlägg – du har förmodligen i grunden rätt: abortdebatten är en ickediskussion.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Andreas Holmberg
Tid: 9 June 2011, 9:42

Nåväl, så om man tekniskt kunde rädda barn som fötts i vecka 22 skulle de plötsligt få människovärde? Orimligt kriterium. Det tyckte även många “liberala” debattörer på Nubbs, som fruktade att tekniken så småningom skulle ge abortmotståndarna rätt om man inte höll sej till att så små barn saknar självmedvetande o.s.v. och därför även saknar människovärde utöver det affektionsvärde vi – möjligen – kan tillmäta dem.

Gianna Jessens fall är relevant såtillvida som saken gäller fostrets rättigheter när en fosterfördrivning “misslyckas” (i bemärkelsen att barnet inte genast dör). Men jag håller med om att Dagen borde ha framhållit att Mattias Irving – av kuvöstekniska skäl – inte anser att foster i vecka 30 bör aborteras. (Fast det kanske hade varit OK för 50 år sedan när det var svårare att hålla för tidigt födda vid liv?).

Skriv en kommentar