Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2011
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Fredstrevare

Prästen Annika Borg och Humanisternas ordförande Christer Sturmark skriver i dag på DN Debatt: ”Kyrkan måste sluta fred med religionskritikerna”
Kyrkan och den sekulära humanismen måste gräva ned stridsyxorna och börja samverka – inte skapa schismer där det inte finns några. De senaste åren har bland andra Svenska kyrkan riktat stark kritik mot Humanisterna och den sekulära humanismens religionskritik. Misstänksamheten har inte sällan tagit sig uttryck i osakliga attacker och rena personangrepp. Varför dra en gräns mellan dem som tror på en gudomlig existens och dem som inte gör det? Humanisternas och Svenska kyrkans värdegrunder överlappar i hög grad varandra. I en tid av ökande religiös fundamentalism behöver Svenska kyrkan och Humanisterna samarbeta kring värden vi är överens om.
[…]
Humanisterna representerar en strävan mot ett sekulärt och kosmopolitiskt samhälle där alla människor ska respekteras på lika villkor oavsett sin livsåskådning. I ett sådant samhälle kompromissar man inte om mänskliga rättigheter till förmån för religiösa dogmer eller religiös lagstiftning. Religion är en del av samhället, men får inte styra till exempel lagstiftning, rättsskipning eller utbildningsväsende.
[…]
Kyrkan borde välkomna den diskussion som lyfter fram exempelvis religionens förtryckande mekanismer. Inte minst för att Svenska kyrkan under lång tid och relativt framgångsrikt själv har lyckats göra upp med dessa och förespråkat en annan kristendomstolkning. Likaså är religionsfilosofiska frågor om Guds existens eller ondskans problem brännande och viktiga för kyrkan att ständigt bearbeta.
[…]
Låt oss i stället samarbeta för och kring de värden vi är överens om. För nog är vi väl överens om en kompromisslös hållning till de mänskliga rättigheterna? Och människors rätt att slippa förtryck är väl inte tänjbar i religionsfrihetens namn?

Vi tror att en religionskritisk dialog kan bidra till ett stärkt skydd för alla individers livsval och livsåskådning. Det skulle också sända starka signaler om ett samhälle som på allvar bejakar de universella mänskliga rättigheterna.

Bookmark and Share

Kommentarer

Pingback från Sturmark förstår fortfarande inte skillnaden mellan stat och samhälle | Martin Edgélius – Konservativa Tankar | Nyheter24
Tid: 10 September 2011, 11:45

[…] Sturmark, Humanistbloggen, Lindenfors, Brännberg, Westberg. Tweet Kommentarer (0)Etiketter:Politik, […]

Kommentar från Nymax
Tid: 10 September 2011, 20:04

Humanisternas problem med att få genomslag för sina strävanden i riktning mot sekularitet och föralldel humanism har varit samma som för alla andra grupper i Sverige som i grunden står för dessa värden. Hur göra för att inte “kränka” eller på annat sätt uppröra fundamentalisterna?

Jo, man slår sig själv på käften. “Sig själv” i Humanisternas fall består av en grupp som egentligen, i grunden delar (eller ur DN-skribenternas perspektiv borde dela) grundsyn med dem: svensk kristenhet.

På samma sätt dänger alla möjliga grupperingar som egentligen delar värdegrund, uttryckt i en – tyvärr allt mera fundamentalistiskt underställd – lagstiftning på sina parallellgrupper.

Beteendet uttrycker följande: hjälp, vi vet inte vad vi ska göra för att få stopp på de fundamentalistiska gruppernas alltmer högljudda krav.

Så har en i grunden enad vilja, splittrats av sin egen oförmåga att upprätthålla sig själv.

Är det inte bra att man nu – två representanter från var sin grupp som tidigare ej kunnat samsas – äntligen slutar dänga på varandra och börjar resonera sakligt, analytiskt och målinriktat?

Tiden är mogen.

Kommentar från Ben
Tid: 10 September 2011, 23:44

Bra att Sturmark och en (för en gångs skull rakryggad) representant för kyrkan insett att fienden stavas i-s-l-a-m

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 10 September 2011, 23:52

Vårt vapen stavas “mänskliga rättigheter”. Jag tror din analys är förenklad.

Skriv en kommentar