Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2011
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Så här bedriver man genusvetenskap

Genusvetenskap får ibland ta emot en del stryk för att de utgår ifrån slutsatsen i sin forskning: det finns inga könsskillnader. Det här är då inte förutsättningslös forskning utan högst politiserad sådan, så den är värd all kritik. Men det finns faktiskt bra och viktig genusvetenskap också. Jag tänkte ge er ett exempel som berör min egen forskning.

Förutom kulturell evolution, som numera är min huvudsysselsättning, så sysslar jag också med att leta efter eventuella könsskillnader i hjärnorna hos olika primatarter. Eftersom vissa primatarter har hanar och honor som lever helt väsensskilda liv (till exempel babianer) så är tanken att dessa levnadsskillnader även borde avspegla sig i deras hjärnor. Hos arter där könen lever mer lika liv (till exempel gibboner) borde det å andra sidan inte finnas några skillnader nästan alls.

Vi har tidigare visat att arter som karaktäriseras av olika könsroller har olika organisation av hjärnan jämfört med de som har samma könsroller. Men det här är alltså skillnader mellan arter, inte skillnader mellan könen inom arter. Därför scannar vi nu hjärnor från självdöda djurparksapor som finns samlade i Holland (hos The Primate Bran Bank) för att se hur hanar och honors hjärnor skiljer sig åt hos några mer eller mindre väl utvalda arter. Den här studien har stött på en hel del problem – bland annat har de flyttat hjärnorna – så studien är tyvärr försenad. Resultaten kommer dock garanterat att vara intressanta när studien är klar, vare sig vi hittar skillnader eller inte.

Men att gå ifrån eventuella biologiska könsskillnader till att preskribera olika könsroller? Nej, så gör man inte. Variationen inom de två könen är så stor att man inte kan preskribera skillnader mellan män och kvinnor. Sen är det ett rent generellt filosofiskt felslut att gå från “är” till “bör”.

Här nedanför kan ni lyssna på en genusvetare – Cordelia Fine – som har särskådat hjärnforskning som rör könsskillnader i hur män och kvinnor hittar i labyrinter. Som ni ska se visar inte studien det de flesta tror att den visar (att män och kvinnor använder olika delar av hjärnan för att hitta – man använder mestadels samma delar). Den är heller inte särskilt robust (enbart 12 personer av varje kön testades). Slutligen kan man inte utifrån dessa resultat dra slutsatser om exempelvis matematikundervisning på det sätt som gjorts (man använder ju inte samma delar av hjärnan för att hitta som för att räkna). Så här bedriver man genusvetenskap.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar