Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2011
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Dinosauriebo

Bilden visar ett makalöst väl bibehållet dinosauriebo med 15 ungar av arten Protoceratops andrewsi, en släkting till Triceratops. Man har tidigare funnit fossiliserade bon med ägg i, men här verkar skeletten vara från årsgamla ungar. Det här leder till att man kan dra slutsatser om dinosauriers beteenden.

“We think there’s good evidence for some sort of parental care, because these animals are growing together at the nest,” said Fastovsky, a paleontologist at the University of Rhode Island. “They did not come fresh out of eggs two minutes ago.”

Läs mer hos National Geographic, eller i Journal of Paleontology.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Ninnie
Tid: 5 December 2011, 12:11

Tror du på tomten också

Kommentar från Ulf Schyldt
Tid: 5 December 2011, 12:33

Precis vad vi skulle älska att hitta vid Egg Mountain. 🙂 Nog för att Maiasaura redan på goda grunder anses ha tagit hand om sina nyfödda ungar, men ett helt bo av dem skulle vara en otroligt bra bekräftelse.

För Troodon, den andra arten vars ägg identifierats vid Egg Mountain, vore ett sånt bo en sensation, eftersom nuvarande fynd indikerar att ungarna inte stannar i boet. (Främst baserat på analys av äggskalsresterna…)

För att inte tala om att det finns ägg och bon av en tredje, hittills oidentifierad art (högst sannolikt en Therapod, då äggen är strukturellt lika Troodon mfl.). Det vore rena julafton!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 5 December 2011, 12:38

Hobbygräver du? Eller hur hamnar du vid Egg Mountain?

Kommentar från Ulf Schyldt
Tid: 5 December 2011, 12:51

Ja, som volontär vid Museum of the Rockies. En månads perfekt sommarsemester, om man tycker om att gå upp halv sju och gräva åtta timmar om dagen, sex dagar i veckan. 😉

Det minsta (enskilda) ben jag hittat för övrigt, var bara tre, fyra milimeter långt och ihåligt. För litet för att kunna friläggas eller, förmodligen, identifieras med säkerhet – men det kan alltså med viss sannolikhet antas vara från en nyfödd eller prenatal Troodon.

Skriv en kommentar