Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2012
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

Böneutrop från moskéer oproblematiskt

Presskommentar från Humanisterna:
I Botkyrka kommun är en process på gång som kan komma att innebära att det blir tillåtet med böneutrop från minareten vid moskén i Fittja.

För Humanisterna står yttrandefrihet och livsåskådningsfrihet alltid i centrum, och det finns inga allmänna skäl att ha särskilda bestämmelser för yttranden från en minaret eller andra installationer inom en församling. För Humanisterna är det självklart att alla livsåskådningar ska likabehandlas och vår vision är ett samhälle där alla övertygelser, religiösa som sekulära, kan leva sida vid sida i ömsesidig respekt.

– För min del ser jag det som naturligt och okomplicerat. Det märkliga är ju att det har varit otillåtet ända sedan moskéns tillkomst, säger Christer Sturmark, ordförande i Humanisterna. Liksom Göran Hägglund ser jag det som en naturlig del i religionsutövningen. Vilka tider på dygnet sådana utrop kan ske regleras av allmänna bestämmelser och ska givetvis gälla lika oavsett vilka ljuduttryck det kan handla om, avslutar Sturmark.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Johnny Lilja
Tid: 1 October 2012, 10:46

Ingen briljant analys av humanisterna och Sturmark precis. Böneutropen är ett brott mot religionsfriheten. Till skillnad från kyrkklockor så består böneutropen av ett religiöst budskap. Det är inte bara ljud utan ord. Om klockor ringer till bön så kan jag välja att gå dit och ta del av budskapet. Om någon delar ut reklam om religion så kan jag välja att ta emot eller inte. Hur är det med utropen? tyvärr har inte jag förmågan att blunda med öronen. Utropen är alltså ett religiöst PÅTVINGAT budskap och alltså ett brott mot grundlagen. Tidigare har jag inbillat mig att humanisterna stått upp för det sekulära samhället men nu vet jag faktiskt inte vad de sysslar med längre.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 1 October 2012, 13:52

Så du kan arabiska?

Kommentar från Johnny Lilja
Tid: 1 October 2012, 14:35

Till en liten del, ja. Böneutropen är fö. korta meningar 3-4 ord. Men om jag kan det eller inte ändrar väl knappast innehållet i texten? Vidare finns det fler människor i Sverige än jag, eller hur? Hur tänker du nu? Att det är OK att de som kan arabiska har mindre rätt att själv välja om man vill ta del av religion?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 2 October 2012, 0:42

Förlåt, jag tyckte precis du refererade till att du själv skulle bli störd av det religiösa budskapet. Javisst ja, det gjorde du.

Vill du ha reklamfritt sådär i största allmänhet? Förbjuda kyrrklockor och glassbilen? Jehovas vittnen vid dörren? Skyltar med religiösa budskap? Jag tror upplysning är en bättre väg att gå än förbud. Ett förbud skulle göra offer av dem som jag egentligen betraktar som en sorts förövare.

Kommentar från Johnny Lilja
Tid: 2 October 2012, 8:47

Visst, jag skulle bli påtvingad ett religiöst budskap. Och? Jag påpekade också att det fanns fler människor i Sverige. Det verkar inte om om du läst resten av mitt inlägg ordentligt. Jag kan avvisa Jehova utan att behöva ta del av deras budskap. Jag kan låta bli att gå till kyrkan. Eftersom du inte riktigt har uppfattat skillnaden här så upprepar jag. Böneutropet är religiöst påtvingade ORD i det offentliga rummet. Det går inte att undvika genom att MAN (OBS inte endast jag) tittar åt ett annat håll som ett skrivet budskap. Av din kommentar att döma har du inte förstått distinktionen. Det handlar inte om att INFÖRA förbud. Det har ju inte tolkats som tillåtet tidigare. I din sista mening antyder du att ökade motsättningar bara är önskvärda. En taktik så god som någon men då är det ohederligt att ange andra bevekelsegrunder. Du kan ge Plymouthbrödernas friskola fullt stöd av samma skäl då.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 2 October 2012, 8:53

Nej, jag kan inte se poängen. Att någon står och ylar om att Allah är den ende guden och Muhammed är hans profet i några minuter är för mig ingen större skillnad mot kyrkklockor. Även om jag inte förstår språket tror jag att det är det människan skriker, och jag tror att det är samma sak en kyrkklocka vill förmedla. Att jämföra några minuters skrikande med vad Plymouthbröderna gör på sin skola haltar betänkligt. Det är inte frågan om att stänga in och indoktrinera, det är frågan om att signalera något. Som glassbilen. Självklart är det inte *samma sak* som kyrkklockor, religiös reklam eller gatumission, men det är något som är *likt* på alla väsentliga sätt.

Kommentar från Johnny Lilja
Tid: 2 October 2012, 10:32

Så du förstår verkligen inte skillnaden mellan att inbjudas till att lyssna på ett budskap och att verbalt påtvingas ett budskap? Böneutropet innehåller både ett budskap OCH en inbjudan till bön. Inbjudan kan mycket väl liknas vid kyrkklockor men bara den.
Jag jämför inte utropen med VAD SOM HÄNDER i sektens skola, vilket borde framgå. Det är förhållningssättet, attityden: “Ett förbud skulle göra offer av dem som jag egentligen betraktar som en sorts förövare.” Det resonemanget. Du kan likaväl tillämpa det på religiös indoktrinering i skolan i stället för att säga “Det här är fel!”. Om man genom att påpeka att något är fel gör förövaren till offer så bör man helst vara tyst hela tiden. Det är i förlängningen konsekvensen av förhållningssättet i citatet. Möjligen var jag inte tydlig här men jag utgick från att du skulle dra den slutsatsen själv.
Självklart finns det likheter med kyrkklockorna men det är just skillnaden som gör … skillnaden! 🙂
För övrigt tycker jag du har en mycket trevlig blogg!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 2 October 2012, 10:54

Kan vi inte enas om att inte hålla med varandra? Om jag skulle gå på din version av “påtvingad” skulle jag få blunda mig igenom morgontidningar och tunnelbaneresor. Sen tycker jag det är en milsvid skillnad mellan enstaka nedslag i öronsnäckan och konsekvent indoktrinering. Till sist tycker jag faktiskt Sverige behöver möta världen i lite större utsträckning. Men tack för komplimangen!

Kommentar från Johnny Lilja
Tid: 2 October 2012, 17:20

Låter bra! Själv låter jag bara bli att läsa religiösa texter om jag inte gillar dem, men jag har tjatat nog om skillnaden mellan öron och ögon. Jag förstår bara inte riktigt hur det här går ihop med t.ex motståndet mot några religiösa ord på skolavslutningen, t.ex. Jag är motståndare till det också. Jo, jag vet att det handlar om skollagen men tänkte att det möjligen också var en principiell hållning. Jag kan inte se det som mer OK att bli påtvingad (några) religiösa ord utomhus än inomhus. Jag förmodar att lärarna får se till att hålla barnen en bit från moskeerna då vid utropen? Lägga om schemat om skolan ligger nära mosken? Vi kan vara överens om att vi inte är överens och tack för diskussionen!

Skriv en kommentar