Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2012
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Den siste rasbiologen?

Jean Philippe Rushton har dött. För alla er som inte har en aning om vem han var så ska ni vara glada för det. Rushton var rasist i ordets bokstavliga betydelse och bedrev forskning på skillnaden mellan raser baserad på fåtaliga data, underliga kategoriseringar och skruvade hypoteser.

Rushtons favorithypotes var att det fanns en inverterad korrelation mellan storleken på könsorganen och storleken på hjärnan. Ju större snopp/bröst, desto mer korkad. Utifrån denna hypotes och data ihopsamlade på väldigt selektivt vis rangordnade han mänskligheten. Svarta med störst könsorgan, vita i perfekt balans, asiater med störst hjärna.

Var då Rushton den siste rasbiologen? Det är nog ett fåfängt hopp. Den som är hugad kan fortfarande ansöka om pengar från the Pioneer Fund som Rushton var ordförande för mot slutet av sitt liv. Fonden startades 1937 av amerikanska nazister med syftet att förbättra det amerikanska folkets karaktär genom eugenetik och åtgärder för att öja takten på de vitas fortplantning.

Vill ni läsa mer så har Salon en intressant runa över Rushton. Även Greg Laden och PZ Myers har skrivit om honom.

Forskningen måste tillåta galna forskare. Men Rushton är nog över till och med min gräns.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar