Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2012
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Varför finns det någonting istället för ingenting?

Frågan om varför det finns någonting istället för ingenting är av typen som kan få den mest härdade forskare att börja fumla efter en övernaturligt förklaring. Således är det en väldigt populär retorisk fråga för gudstroende att ta till där de kan klämma in sin Gud som förklaring. Men, som många påpekat, är det inte att ta problemet på allvar. Att stoppa in “Gud” innebär bara en kapitulation inför frågan, inte ett svar. För varför finns i så fall Gud egentligen? Och är han verkligen inte del av “någonting”? Att vara “utanför tid och rum” är inte samma sak som att vara “ingenting” – vilket ju är det frågan gäller.

Med kvantfysiken till hjälp har fysiker nu tyckt sig börja se lösningar på problemet. Både Lawrence Krauss och Stephen Hawking har påpekat att någonting är en logisk konsekvens av de existerande naturlagarna. Men som flera filosofer påpekat är det här bara en förklaring av varför det finns materia/energi istället för ingen materia/energi. Det fattas några aspekter. Varför finns rummet istället för inget rum? Varför finns tiden istället för ingen tid? Varför finns naturlagar istället för inga naturlagar?

Ser man stint på problemet blir det klart att ingenting är ett förpliktigande begrepp. Det betyder just avsaknad av precis alla egenskaper. Förutom egenskapen att vara i avsaknad av alla egenskaper? Ja, som ni ser leder det här in i rätt luddiga tankemarker. Men vill man besvara frågan om varför någonting existerar istället för ingenting är det dit man måste vandra.

En som tagit problemet på fullt allvar är Jim Holt, en vetenskap- och filosofikunnig populärvetenskaplig författare. Han har skrivit boken “Why does the world exist? An existential detective story” där han beskriver sin jakt på tänkbara svar på frågan. Boken, som är oerhört läsvärd, beskriver en hel mängd teorier – fysikaliska, filosofiska, religiösa – och vad de har att säga om frågan. Holt intervjuar dessutom en mängd nyckeltänkare inom olika områden och ställer de frågor man undrar över. Forskare och tänkare som Adam Grünbaum (vem? läs boken), Richard Swinburne (jo, faktiskt), David Deutsch, Steven Weinberg, Roger Penrose, John Leslie, Derek Parfit och författaren John Updike intervjuas, medan andras åsikter sammanfattas.

Boken pryds av ett Christopher Hitchens-citat: “What makes you so sure that there’s anuthing?” och avslutas med en diskussion av Buddhismens bild av verkligheten som en illusion. Däremellan är jakten på svar både informativ och underhållande.

Läs även New York Times recension.

No wonder the philosopher Robert Nozick said that “someone who proposes a nonstrange answer shows he didn’t understand the question.” Nozick’s own hypotheses were certainly strange. One was that the primal nothingness might have been so annihilating that it annihilated itself, thus producing being. This echoes a much-mocked line of Heidegger’s: “nothing noths” (“Das Nichts nichtet”). Silly as it sounds, this captures the sheer uncanniness of the Big Bang — and, as Heidegger said, the anxiety we feel in the thought of “nothing” brings us face to face with Being itself.

Several of Holt’s cosmologists explore the possibility of there being universes “as plentiful as blackberries” (C. S. Peirce’s phrase). Universes may be popping into existence right now: each moment may generate billions of new ones. Perhaps all possible universes have existed from the start, including one that contains nothing. Perhaps everything exists because of fluctuations in quantum particles, or because an initial zero separated itself into +1 and -1, forming matter and antimatter. Perhaps only mathematical entities are real, and our physical world is an “outcropping” of mathematics. Could the world be an outcropping of consciousness? Does all nature have a subjectivity of its own? Or is the universe a device for producing goodness?

There is no way to do justice to any of these theories in a brief review, but Holt traces the reasoning behind each one with care and clarity — such clarity that each idea seems resoundingly sensible even as it turns one’s brain to a soup of incredulity.

Bookmark and Share

Kommentarer

Pingback från Patrik Lindenfors blogg » Varför finns det något istället för inget?
Tid: 6 September 2014, 8:00

[…] Holts bok om ämnet är extremt läsvärd. Köp den […]

Skriv en kommentar