Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2013
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Glad Eid al-Fitr!

Idag är det stor fest i den muslimska världen. Äntligen får man äta på dagtid efter … att inte ha fått ära på dagtid, under Ramadan. Idag är det Eid (fast det är Tors dag). Eid mubarak!

Här i Filippinerna har man ett lite speciellt förhållande till Eid. Från Wikipedia:

In the Philippines, Eid al-Fitr, known to the Christian majority and other non-Muslims as “Wakás ng Ramadán” (“End of Ramadan”) or incorrectly as “Ramadan”, has been recognised by the Philippine Government as a regular holiday by virtue of Republic Act No. 9177 and it is also according to Presidential Proclamation No. 1083, signed into law on 13 November 2002 – the only Christian country worldwide to have done so. This law was enacted in deference to the Filipino Muslim community and to promote peace and harmony among major religions in the Philippines. The first national commemoration of Eid al-Fitr was on 6 December 2002, marked by prayers and celebrations by the Muslim community. Some of the Filipino Muslims are attending grand congregation like Manila Golden Mosque and Qurino Grandstand every Eid.

Allmän helgdag är rimligt för en så här stor högtid, även i ett land som Sverige. Om till och med ett så überkatolskt land som Filippinerna kan se det rimliga i att ha en muslimsk högtid, varför skulle inte vi kunna göra detsamma? (Fast vi har förstås ledigt imorgon…)

Bookmark and Share

Skriv en kommentar