Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2015
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

Kvinnliga dirigenter, eller dirigenter (som råkar vara kvinnor)?

Jag var del i en intressant diskussion på FB i veckan (apropå det här repetitionsklippet) om kvinnliga dirigenter. Dels är de skamligt få, men sen var frågan om det finns ett uttalat kvinnligt sätt att dirigera på som män inte kan efterhärma (vilket i så fall skulle kunna leda till motsatta slutsatsen, att det finns ett motsvarande manligt sätt att dirigera på som inte kan återskapas av kvinnor). Vad tror ni, blir det ett “kvinnligt uttryck” i musiken, eller bedrar man sig om man tror detta? Se till exempel på detta stycke med den mexikanska dirigenten Alondra de la Parra tillsammans med Orquesta Filarmónica de las Américas när de spelar Danzón No. 2 av Arturo Márquez (tack till Thomas Weibull för länk).

Nedanstående framträdande skulle i alla fall ingen manlig dirigent klara av. Barbara Hannigan dirigerar och sjunger Ligetis “Mysteries of the Macabre” tillsammans med Göteborgs Symfoniker (trigger warning – inte musik för alla) (tack till Johan Gustavsson för länk).

Bookmark and Share

Skriv en kommentar